In-Between

In-Between je projekt koji je rađen za Venezianski Bienale 2006. godine u selekciji Richarda Bardetha sa temom rastućih gradova današnjice, “Gradovi, Arhitektura i Društvo”. Projekt se sastoji iz dvije odvojene cjeline, knjige u kojoj su prikazana istraživanja i eseji o gradovima Rijeka, Split i Dubrovnika, te paviljona, multimedijalne instalacije koja zvukom, slikom, prostorom i malim robotom ugošćuje posjetitalje bienala.

Ova dva odvojena, paralelna, i klasičnom posjetitelju arhitektonskog bienala neočekivana načina za analizu i spoznaju konkretnog projekta, samo govore o bogatstvu mogućnosti prenašanja ideje i poruka o nekom prostoru, fenomenu ili teritoriju danas.

Knjiga kao univerzalni, trajni i uzbudljivi produkt sadrži slojevit pogled na odabranu temu i sadržaj, te traži i očekuje od posjetitelja-čitaoca temeljit i fokusiran pristup analizi i isčitavanju kako fragmenata, teko i cjeline knjige, te donošenje zaključaka i novih spoznaja o istraženom fenomenu nastanka, razvoja i budućnosti gradova ovog dijele Mediterana i Hrvatske obale. Sa druge strane imamo prostornu instalaciju koja ispunjava prolaznu sobu u Paviljonu Italia, gdje zidovi i strop prostorije čine veliki ekrani na kojima se paralelno odvijaju scene pokretnih slika, kadrova i scena Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Pokretne slike u režiji Radoslava Jovanova – Gonza mjenjaju se i pretapaju uz snažnu zvukovnu podlogu šumova, glasova i muzike Damira Martinovića – Mrleta, te stvarju neočekivani osjećaj boravljena u svijetu izmaknutom od realnosti paviljona u Giardinima Venezie. Paviljon i knjiga nedjeljiva su cjelina koja svaka na svoj način, svaka u svom ritmu, svaka u svojoj osjećajnosti govore o gradovima i ljudima u njima. Svako u svom mediju, svako u svojoj brzini i energiji govore o atmosferi i nakupljenim slojevima urbanog sedimenta u vremenu.