Hotel Navis Opatija

Hotel Navis nalazi se u uvali Preluk, na granici između Rijeke i Opatije. Mirna uvala, duboko plavo more i prostor netaknute prirode između industrijske Rijeke i grada-hotela Opatije, tijekom 19. stoljeća bio je poznat kao mjesto za lov tune i po pitoresknim drvenim tunerama postavljenim uz strmu, stjenovitu obalu.

Ovaj živopisni i sjenovit prostor poznat je također po velikom kamenolomu, od čijeg se kamena gradila riječka lučka infrastruktura, te cesti koja je godinama bila poznata kružna staza auto-moto trka svjetskoga kupa. Prostor na kojem se danas nalazi hotel Navis tijekom prošlog stoljeća bio je poznato mjesto okupljanja mladih Rijeke i Opatije u popularnom disco klubu Milde Sorte, dok je na susjednoj parceli radila i proizvodila mala tvornica za preradu ribe.

Uslijed potpuno izmijenjenih navika u zabavi i kulturi mladih stanovnika riječkog prstena, ali i zbog potpuno promijenjene ekonomije, rada i industrije u preradi hrane i riba, prostor starog disco-kluba i male tvornice dugo je godina stajao potpuno zapušten. Skupina mlađih poduzetnih ljudi odlučila na ovom markantnom mjestu vratiti urbani duh Opatije i Rijeke, te izgradnjom malog hotela s restoranom, te kuće za najam i odmor pored hotela, vratiti turizam u nekad veoma žive urbane tokove regije.

Rekonstrukcijom postojećeg kluba s malom tvornicom, te nadogradnjom niza hotelskih soba koje svojim oblikom i položajem prate specifičnosti i datosti topografije, izvedena je nova turistička struktura. Specifična je to konstrukcija koja se prilagođava stjenovitoj masi strme obale, te gradi na uskoj i izduženoj parceli stiješnjenoj između linije mora i postojeće glavne obalne prometnice koja povezuje Rijeku i Opatiju.

Hotel Navis definira i oblikuje jasan koncept u kojem se svaka hotelska soba orijentira na more, na unikatan pogled Kvarnerskog zaljeva. Svaka soba definirana je i oblikovana kao zasebna kutija, hotelski piksel, jasan turistički parametar, točno određenih dimenzija i površine sukladna propisanoj normizaciji i kategorizaciji hotela. Svaka tako postavljena i definirana hotelska jedinica promjenjive je i uvijek prilagodljive širine koja se oblikuje i moderira sukladno datostima parcele, te jasno zadane, zatečene dimenzije između pomorskog dobra i ceste. Kroz ovakvo jasno i restriktivno načelo, te dosljedan i pragmatičan princip slaganja soba i apartmana, ostvarena je unikatna, prepoznatljiva i prirodi prilagođena struktura.

Nova konstrukcija hotela Navis, koja s jedne strane utjelovljuje pravila prostornog plana i hotelskih standarda, te s druge strane moderira prirodne i infrastrukturne datosti mjesta, osigurala je prepoznatljiv arhitektonski jezik, i unikatan oblik hotela. Hotel koristi geometriju i topografiju zatečenog terena, te postojeće elemente prometne i pomorske infrastrukture, da izgradi nove pristupne površine, parkinge na krovu hotela i garažu u podrumu hotela. Projekt Hotela Navis također rekonstruira i izvodi dio šetnice, javnog lungo-mare puta s plažom kao dio sveobuhvatnog projekta spajanja Rijeke i Opatije novom stazom za šetače i bicikliste.

Hotel Navis nudi odabrani i samo određeni dio turističke i ugostiteljske ponude koja je svedena na recepciju i ulazni lobby bar, restoran, 50 hotelskih soba i manji wellness klub s vanjskim i unutarnjim bazenom, spojenim u kontinuirani vodeni tok. Ponuda hotela prilagođena je mjestu, broj smještajnih jedinca i restoran prilagođeni su i projektirani prema obiteljskom i prisnom odnosu domaćina koji ugošćuje svoje posjetitelje kao drage prijatelje, osobe koje se poznaju, te se rado vraćaju mjestu i hotelu neovisno o sezoni, vremenu ili trendovima u turizmu. Hotel, njegova ponuda, gastronomija, priroda, te arhitektura hotela, funkcioniraju kao specifičan i odabran način života.

Konstrukcija hotela Navis u cijelosti je izvedena armiranim betonom, monolitnom konstrukcijom unutar koje su samo kupaonice soba, sanitarije hotela i služeći dio prostorija izvedeni iz laganih i reverzibilnih materijala. Hotel je u cijelosti projektiran i građen kao autonomna i retorična konstrukcija. Konstrukcija kao logičan, racionalan građevni i oblikovni element koja specifičnim materijalom objedinjuje hotel u jedinstvenu i prepoznatljivu cjelinu.

Kako u interieuru, tako i u eksterijeru, hotel je u cijelosti izveden u pigmentiranom betonu, s okvirima balonskih loggia i balkona izvedenim u bijelom poliranom Terrazzu. Parapeti i ograde, zavisno od konstrukcije i položaja sobe, izvedeni su iz stakla, inox mreža, sajli i pletiva. Različitost položaja, dubine i širine soba definiraju i različite ambijente, poglede i refleksije zatečene prirode i arhitekture hotela. Različita konfiguracija soba, orijentacija, svjetlo i sjena na balkonskim terasama i loggiama, stvaraju unikatne prostorne senzacije različitih refleksija i osebujne taktilnosti materijala i obloga.

 

animacija_web

Organizacijska i programska shema definira hotel kao jednotrakt, u kojem sve sobe imaju pogled na more gdje se većina soba mogu spajati u veće apartmane, te nuditi posjetiteljima različite organizacijske i programske mogućnosti prostora. Hodnik i sve hotelske vertikalne i horizontalne komunikacije organizirane su uz vertikalni kameni iskop, te je hotel u cijelosti projektiran kao djelomično ukopani, suterenski prostor s mračnim, narativno projektiranim tematskim hodnicima koje karakterizira osebujna i retorična signalizacija. Hodnici i komunikacija kroz hotel predstavlja specifičan interni svijet gostiju koji su projektirani kao jasan kontrapunkt svijetloj sobi s pogledom, vodeći svakog gosta kroz specifičnu Navis priču, boravak za pamćenje i mjesto za vraćanje.

 

animacija_02-600x400

U sklopu restorana i ostalih javnih vanjskih i unutarnjih prostora projektiran je namještaj, stolovi, stolice, rasvjeta i lampe, nastali i oblikovani u suradnji s vlasnicima hotela, proizvođačima namještaja, dizajnerima i umjetnicima. Također kompletan mobilijar soba i apartmana hotela izveden je i projektiran prema zahtjevima i položaju sobe, stvarajući unikatan i uvijek drugačiji oblik i konfiguraciju smještajne jedinice.

Zidovi i konstrukcija soba izvedeni u crvenom i crnom vidljivom betonu, podovi i dio zidova soba i hodnika presvučeni ručno izvedenim i tkanim tepisima, koji čine jasan okvir za postavljanje i organizaciju namještaja, uvijek prilagodljivu i transformabilnu konfiguraciju temeljene na različitim zahtjevima gostiju i prilagodbi većim grupama, ili specifičnim individualnim zahtjevima.
Hote Navis kao konstrukcija nastala na spoju prirode i turizma, hotelskog programa i apstraktnog oblika, konstrukcija koja spaja želje turističkih djelatnika i arhitekturu specifičnog mjesta.