Roxanich Motovun Projekt

U podnožju drevnog grada Motovuna smjestio se stari, napušteni vinski podrum. Položen na raskrižju puteva, izgrađen na prijevoju koji povezuje vinograde s plodnom dolinom rijeke Mirne, stoljećima je bio nezaobilazno mjesto suživota, rada, svetkovina i specifičnih događaja posvećenih vinu. Stari gradski podrum služio je Istrijanima, Motovunjanima i brojnim poljoprivrednim zadrugama za prikupljanje uroda grožđa, preradu, skladištenje vina, pohranu i prodaju proizvoda od vinove loze.

Devedesetih godina prošloga stoljeća motovunska vinarija i stari podrum se privatiziraju te kroz proces pretvorbe prelaze iz agrarnog kooperativa u novo komunalno poduzeće. Proizvodnja ubrzo počinje opadati, a brojna privatna poduzeća započinju vlastitu proizvodnju orijentiranu na nove ekonomije, tehnologije i aktivno brendiranje “istarskog vina” kao lokalno prepoznatljivog i opće prihvaćenog proizvoda. Stari Motovunski podrum se zatvara, građevina ubrzano propada, a općinska uprava odlučuje se na prodaju svoje nekretnine.

Vinarija Roxanich, koja je svojom specifičnom tehnikom maceracije vina, tradicionalnom proizvodnjom i višegodišnjim odležavanjem vina u hrastovim bačvama, postala prepoznatljiv, specifičan istarski i regionalni proizvod, odlučuje proširiti svoju djelatnost. Vinarija Roxanich, ulazeći u ovo specifično područje agro-turizma, gradnjom novog vinskog podruma sa skladištem, prodajnim i degustacijskim prostorom te dopunjen smještajnim kapacitetima hotela s restoranom, polivalentnom dvoranom za različite programe i događanja, žele napraviti iskorak u novi Roxanich Motovun Projekt.

Odabir starog motovunskog podruma kao specifičnog mjesta za izgradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina kao specifičnog načina života. Projekt Roxanich stoga nije samo obični vinski podrum ili hotel, nije isključivo gastro i enološki centar, već svojom organizacijom, programom i specifičnom arhitekturom uspostavlja Roxanich ideologiju. Roxanich Motovun Projekt postaje mjesto za razmjenu novih ideja, kreiranja novih stilova, prostor za događaje koji formuliraju narative i poruke koje Vinarija Roxanich nesebično dijeli sa svojim gostima.

gif_motovun

Roxanich Motovun Projekt sadrži brojne aktivnosti koje bi, u ne tako davnoj prošlosti, bile razasute na različitim mjestima općine Motovun te definirali različite namjene površina, uvjete građenja i programe korištenja. Roxanich Motovun Projekt nije samo gospodarska građevina, to nije isključivo proizvodni pogon, nije samo skladište, iako sve od ovih programa izravno sadrži. Roxanich Projekt nije klasična ugostiteljaka, agro-turistička ponuda, nije tematski hotel, predvidivi kulturno povijesni ambijent već specifičan prostorno-programski konstrukt, koji želi progovarati o novim stanjima i mogućnostima totalnog urbanizma Agro-Turist-Istra-Non-Stop.

Od poljoprivredne površine i vinograda preko prostora za proizvodnju, vrenje, starenje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, prostora za degustaciju, izložbenog prostora, malog muzeja, preko prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, do restorana, caffe bara, trgovine, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, sve do soba smještenih unutar korpusu stare zgrade podruma, svjedočimo gusto programiranom organizmu. Ova višeznačna i hibridna struktura s jedne strane stapa se s topografijom brežuljaka, gradi se kroz konstrukciju puta koji spaja različite programe, te izrasta u novu strukturu razlomljene geometrije udomljujući pritom nove sadržaje restorana i apartmana.

UZDUŽNI-PRESJEK-TEKST 2

Roxanich Motovun Projekt je specifična i autohtona “strada di vino”, put turističkih nomada, staza istraživača gastro i eno ponude. Programi i ponuda Roxanich projekta složeni su unutar tematskog puta, staze koji se u neprekinutom loopu penje i spušta po obroncima motovinskog brežuljka. Put počinje u vinogradu, a završava na ulazu u hotel, na trasi stare ceste s benzinskom postajom koja spaja Motovun i Poreč. Programi se koriste direktnim prolaženjem, korištenjem, hodanjem po putu i upotrebom sadržaja Roxanich Motovun Projekta.

Programi i sadržaji složeni i preklopljeni unutar jasnog prostornog toka, precizno su skriptirani kroz niz slika i ambijenata. Zavisno od programa promjenjiva konstrukcija i različiti materijali neočekivano se slažu i prigodno oblikuju. Masivna betonska konstrukcija podruma, tamni prostori specifične vlage i temperature pogodni za starenje vina definiraju prostor jasnog karaktera nastalog u kombinaciji špilje i generične proizvodne hale. Prostori arhiva i skladišta vina koriste se i kao muzejsko galerijski prostor u kojem se programiraju i događaju kurirane izložbe i performansi, tematska okupljanja, degustacije, predavanja i edukacija vezana uz proizvodnju vina, podrumarstvo, vinogradarstvo, kulturu i umjetnost vina.

20170303-ROZANIC-SHEMA---Picture-#-2

Prostori hotela, restorana i polivalentne dvorana, koji se nalaze u postojećoj građevini, preuzimaju tradicionalne elemente arhitekture kao specifična motive mjesta, te u čitljivoj jukstapoziciji s implantiranim djelovima nove konstrukcije stvaraju neočekivane prostorne odnose. Roxanich Motovun Projekt krasi balansirani sukob različitih ambijenata uklopljenih u scenarij proizvodno-ugostiteljsko i kulturno-turističkog programa. Prostor koji svoj karakter crpi iz elemenata tradicionalne gradnje, kulture, te reverzibilnih elemenata mobilijara koji podržavaju različite programe i događaje. 

Roxanich Motovun Projekt je iskustvo koje se testira i osjeća direktnim korištenjem arhitekture, gastro i eno ponude, bivanjem i sudjelovanjem u ponuđenim aktivnostima koje ovo mjesto donosi i pruža. Arhitektura koju definiraju ambijenti i scene nastale na odabranoj memoriji, jasnoj viziji i otvorenoj ideologiji post-truth društava. Prostor i vrijeme koje definira specifičan lifestyle, otvoreni zeitgeist, bez trunke nostalgije i straha od budućnosti.