Dobro došli u Air Prostor

Posljednjih godina tijekom svakog dužeg ili kraćeg poslovnog putovanja, prilikom planiranja ili organiziranja godišnjeg odmora, rezerviram sobe ili stanove koje nudi web platforma Airbnb. Na svim tim domaćim ili stranim destinacijama, putem raznih mobilnih aplikacija, istražujem, biram i rezerviram ponude lokalnih caffe barova, pivnica ili restorana. S vremenom, uočio sam da su svi tako ponuđeni prijedlozi i njihove virtualne slike postajale sve sličnije i sličnije. Od Londona, Milana i Basela, preko Zuricha, Münchena i Trevisa, pa sve do Zagreba, Splita ili Beograda, nudile su mi se slike veoma sličnog interijera, identične ponude hrane i pića. Čak su i ljudi, uhvaćeni na fotografijama predloženih mjesta, slično izgledali. Atmosfera svih tih ponuđenih fotografija bila je zapanjujuće ista.

Prozor turato

Uočivši ovaj neobičan fenomen, dodatno sam istražio i zaključio da svi ti, tako traženi i ponuđeni prostori, nisu dijelovi originalnih lanaca Starbucks, ponuđene pivnice nisu djelovi franšize Brew-puba, sugerirane Airbnb sobe i stanovi nisu reklame iz Kinfolk časopisa, slike namještaja iz tih soba nisu preslike kataloga iz Ikea veletrgovine, a na stolovima, policama i sofama spomenutih soba i stanova položene su loše kopije Moleskinovog pribora i Muji stambenog asortimana. Ta predvidiva, ista i tisuću puta viđena slika, vješta je kopija svjetskih brandova, rezultat neviđene i neočekivane samokontrole kreatora ovih prostora, koja je nastala uvažavanjem, prihvaćanjem i evidentnim odobravanjem, potkrijepljenim tisućama “lajkova” koje su takve slike i takvi ambijenti počeli ubirati na društvenim mrežama.

Specifičnost načina na koji je društvena i medijska umreženost pojedinca potaknula osjećaje pripadnosti određenoj grupi dobrog i poželjnog ukusa, leži u novonastaloj mogućnosti da se pojedinac simultano uspoređuje i vrednuje s tisućama ljudi širom svijeta. Ukoliko smo do prije samo dvadesetak godina bili ograničeni na kompariranje svojih životnih stilova s metodama kojima arhitekti, dizajneri i naši bližnji uređuju prostore, sada to možemo činiti na neograničenom prostoru u globalnoj mjeri, u beskonačnom prostoru cyber slika. Hiperlinkovi, hashtagovi i prepoznatljivi brendovi, njihove kopije i simulacije, nepodnošljivom lakoćom povezuju korisnike temeljem fragmentiranih slika njihove površne, ali snažno prisutne medijske svakodnevice. S druge strane suvremena kultura amaterizma, “do it yourself” participativnost, potpomognuta rastućim fondom općeg znanja o dizajnu, kreativnim industrijama i građenju, omogućuje jednostavnu kamuflažu stvarnog nedostatka iskustva i znanja preciznim repliciranjem običnog, generično minimalističkog, prethodno uočenog, a na društvenim mrežama u tisućama lajkova odobrenog. Sada je, kao nikada prije, vrlo jednostavno konstruirati savršeno uvjerljiv životni prostor jednostavnim i predvidivim oponašanjem interijera sveprisutnih na društvenim mrežama.

Stvorena je Airbnb slika, Air-prepoznatljivost u Air-prostoru komoditeta, sigurnosti i svima poželjne opće prihvaćenosti. Bjelina odmjerenog minimalizma, pokoja vješto prikrivena kopija Barcelona fotelje, sad već obavezni Eams-chair uz kuhinje bijelih i bež tonova, drvene police i stolovi u skandinavskom stilu, ako se radi o prostoru za mlade kretivce, tu su nezaobilazne  OSB ploče prešanog drveta, industrijska rasvjeta, police i table s kredama ili post-it papirićima na kojima se ispisuje dnevne gastro ponuda, s ponekim vicom ili motom dana, oslikavaju ambijent ovog novog i svakako prisutnog stila – Air-stila. Air-stil je stil bez manifesta, stil bez predhodno osmišljene ideologije, stil novog vremena i prostora, stil Air-spacea kako ga i naziva Kyle Chayka u svom tekstu za portal The Werge.

Airbnb turato

Sve je započelo s Airbnb platformom, idejom koju su osmislili Brian Chesky i Joe Gebbi, kao jednostavnu ponudu usluga krevet i doručak, sirov i neuglađen digitalni zbornik domaćina koji mogućim posjetiteljima iznajmljuju domove u kojima ne obitavaju. Aplikacija se razvijala pod parolom individualnosti i izvornog iskustva lokalnog života, kontrakulturalnim turizmom interakcije i društvene povezanosti. Fotografije nasmiješenih domaćina obećavale su jedinstveno i toplo iskustvo obitavanja u domu koji odiše ljudskošću. Usprkos pozitivnoj ideji koja je počivala na simpatičnim konceptima suradnje i integrativnosti, aplikacija se popularizirala znatno sporije od očekivanog. Stvarni polet Airbnba započeo je kada su Chesky i Gebbia zaposlili profesionalnog fotografa koji je na jednak način slikao sve iznajmljene njujorške stanove, stvarajući neplaniranu franšizu apartmana u ciglenim, industrijskim zgradama. Ukorak s rastućom popularnošću aplikacije, analitičari su uočili sklonost posjetitelja da se opredijele za krajnje određenu vrstu prostora. Pokazalo se da lokalni i autentični domovi koji odišu specifičnošću mjesta bivaju potpuno zanemareni u korist minimalistički uređenih stanova generičkog, industrijskog dizajna koji tek pokojom arbitrarnom dekoracijom inzistiraju na dojmu specifične kulturne pripadnosti.

gif

Tijekom 2011. godine njujorška umjetnica Laurel Schwulst počela je skupljati slike Airbnb stanova. Uočila je da je ta baza slika, nepregledna kolekcija slika stanova širom svijeta postaje svojevrsni preglednik Interieura milijuna stanova nalik Google Street View pregledniku za unutrašnje uređenje. Postavljala je skupljene slike na svoj Tumblr pod nazivom “Suvremeni životni prostor” te ubrzo došla do zaključka da bilo da se stan nalazi u Brooklynu, Osaki, Rio de Janeiru, Seoulu ili Santiagu, svi izgledaju zapanjujuće isto.

Airbnb oglašavanje na njihovom novim virtualnim stranicama i dalje djeluje unutar otvorenog i jasnog paradoksa generične specifičnosti. Novi dizajn stranice danas je bliži Ikeinim katalozima nego amaterskom pristupu svojstvenom internetskim oglasnicima. Domaćini putnicima više ne prodaju lokalno iskustvo, već pomno osmišljene fantazije osviještenoga odmora. „Dobrodošli kući“ – toplo poziva nova reklamna krilatica. U svom osvrtu na fenomen Air Spacea, Kyle Chayka uočio je da reklame Airbnb-a danas idu mnogo dalje, u njima korisnik nije ograničen samo na statične prikaze, već može gledati i kratke video prikaze koji imitiraju melankoličnu estetiku likova filma “Izgubljeni u prijevodu” koji sentimentalno promatraju gradske panorame kroz širom otvorene prozore.

Ako su Non-places Marc Augea bili rezervirani za 90-te i prostore uvijek istih aerodroma, stanica metroa, javnog prijevoza i lobbya hotela, te ako je Rem Koolhaasov Junk-space prepoznat na prelazu stoljeća vezanog uz shopping, fast-food, casina i mall prostore, danas svjedočimo Air Spaceu, prostoru iz kojeg ne stoji niti jedan manifest, znansveni osvrt niti mišljenje, a arhitekti o njemu ne misle. Riječ je o vremenu i prostoru nastalom jasnom kontrolom odobravanja milijuna umrežanih pregledavača, lajkanjem na društvenim mrežama, složnim i neprešućenim odobravanjem unutar cyber spacea. Air space nije nikakva nova teorija, on je čista pragmatična realnost. Air space ne želi ništa mijenjati, on želi biti isti, uvijek i samo predvidivo jednak. Najbolji Air prostor je onaj koji djeluje na prvi pogled nepoznato i strano, ali je istovremeno potpuno očekivan i poželjan unutar jasnog stila i duha prostora. Air generičnost za prostor potpune sličnosti usporedive sa svime onim što volimo i tražimo, vrijeme za one koje unaprijed znamo da odobravaju naš uvijek predvidivo isti, ali veoma osoban status i pripadajući air-prostor.

Istraživanja o Air prostoru provela Hana Samaržija

Izvori:

www.theguardian.com/commentisfree/2016/aug/06/hipster-aesthetic-taking-over-world

www.racked.com/2016/3/14/11173148/kinfolk-lifestyle-magazines

www.theverge.com/2016/8/3/12325104/airbnb-aesthetic-global-minimalism-startup-gentrification

blog.airbnb.com/wp/2015/Airbnb-Summer-Travel-Report