Vučedolsko Kupalište

Vučedol je poznat po arheološkom nalazištu famozne “Golubice” iz doba neolitika, ali je za stanovnike Vukovara i okolice također mjesto okupljanja, druženja, roštiljanja i kupanja na Dunavu. Ljeti kada vodostaj Dunava opada ovaj je prostor idealan za plivanje i prelaženje rijeke do pješčane plaže i Orlovog Otoka.

Na tom i takvom mjestu planira se izgradnja novog kupališta sa pristaništem za brodice. Predloženo je da se planirani sadržaji izvedu kao plivajuće barže i teglenice koje se mogu u zimskim mjesecima i vremenu visokog vodostaja odtegliti u mirnu i skrovitu luku. Kupalište je projektirano kao plutajuća teglenica sa palubom i sunčalištem koja u sebi sadrži dva različita bazena.

Prvi ograđuje i formira uokvirenu vodu rijeke te oblikuje bazen sa tribinama i pratećim sadržajima sa vodom Dunava. Drugi bazen plutajuće je korito sa čistom cirkulirajućom vodom, te sadrži vlastiti pogon koji omogućuje plutanje i plovidbu Dunavom te odlazak i povratak matici kupališta na Vučedolu. Zamišljeno je i predloženo da bazen putuje rijekom, te staje na nekoliko stanica i ugošćuje plivače na objema strana Dunava.

Mnogi Vukovarci često prepričavaju doživljaje i odlaske na kupanje i ribičiju sa druge strane rijeke. Ovakav bazen-teglenica počinje biti specifično “mjesto” koje rađa drugačiju atmosferu i fizičko boravljene u vodi koja putuje, te generira zajedništvo i nova poznanstva. Voda u teglenici i bazenu kroz vrijeme mjenja temperaturu, dok se u toku tjedna više puta mijenja i kombinira morskom vodom, vodom iz planinskih rijeka i jezera, te stvara kupaču nove i neočekivane tjelesne osjećaje, i provocira nove dolaske te želju za novim iskustvima.