Kuća u riječkom Starom Gradu

Rekonstrukcija dviju ruševnih građevina u središtu Rijeke zapuštenih i iseljenih nakon drugog svjetskog rata, uvjetovana je specifičnostima lokacije. Građevine zauzimaju važan položaj unutar strukture grada: izgrađene su na supstrukciji srednjovjekovnog zida, na istaknutom mjestu s kojeg se pruža pogled prema luci i Korzu.

STARI-GRAD_GIF

Zahvaljujući svom istaknutom položaju, zgrade ujedno označavaju ugao riječkog Starog grada. Suprotno karakteristikama lokacije, građevine su jednostavne anonimne zgrade s kraja XIX. st. koje ne izražavaju reakciju na urbani kontekst.
Građevine su rekonstruirane u izvornom obliku, s minimalnim zahvatima na pročelju i konstrukciji. Najvažniji element zgrada je krov izvrnutog oblika koji naglašava završetak poteza građevina na zapadnom bedemu grada.

Krovna konstrukcija izvedena je iz čeličnih profila spojenih u lebdeću konzolnu strehu, pogleda obloženog patiniranim bakrenim limom koji pokriva krovnu terasu. Krov je pokriven karakterističnim mediteran crijepom, pokrovom specifičnim za cijeli Stari Grad i njegovo bliže okruženje. Izvorno su građevine projektirane kao stambene, no s vremenom svi stanovi pretvoreni su u poslovne prostore.