Kuća sa obrnutim krovom

Vizura Kvarnerskog zaljeva, blizina Opatije i mora, te pogled koja se pruža s veoma strmog terena bila je dovoljna da u samo nekoliko minuta uvjeri klijenta kako je to pravo mjesto za njegovu novu obiteljsku kuću, čiji je oblik također trebao odražavati spektakularnost pogleda.
Teren na kojem se prediđa gradnja relativno je velik, oko 2000 m², ali veoma uzak i izdužena oblika. Također parcela pretežno obuhvaća negrađevinsko područje i šumu tako da se zgrada mogla smjestiti samo u donjem dijelu parcele, na kojem pak vizuru zaklanjaju okolni objekti. Zato je kuću trebalo organizirati i postaviti vertikalno, sa središnjim dnevnim i zajeničkim prostorima na vrhu građevine. Građevina se sastoji od dva međusobno izmaknuta volumena umetnuta u strmi teren. Viši volumen pokriven je izvrnutim kosim krovnim pločama s mediteran crijepom, dok je niži pokriven drvenim platicama, te sadrži bazen i sunčalište. Mediteranski pokrov obavezan je prema urbanističkim planovima na ovom području. Krov predstavlja pokušaj reafirmacije materijala koji je banaliziran recentnom produkcijom te je tako postao sinonim pseudoregionalnog mediteranskog arhitektonskog izraza. Kosi krov je okrenut naopako te ovom jednostavnom odlukom stvara razlomljenu i dinamičnu formu kuće. Također kose ploče razlomljenog krova snažno su prepuštene preko bridova pročelja te štite otvore kuće od pretjerane insolacije. Na mjestu spoja dvaju volumena postavljene su zavijene stepenice koje povezuju tri etaže zgrade. Zbog kvalitetnih vizura prostori dnevnog boravka te bazen sa sunčalištem i terasom smješteni su na katu i krovu građevine. Ulazna etaža nalazi se na razini kolnog pristupa na parcelu i u njoj su garaža, ulazni hol, sobe za djecu i goste. Spavaće sobe i radni kabinet jedine su prostorije koje imaju izravni pristup terenu.
Važan element u povijesti ove građevine je njezina dinamična i brza gradnja kroz samo nekoliko mjeseci, financirana dinamičnim poslovnim uspjesima vlasnika kuće u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom tokom ratnih 90-ih godina. Građevina je izvedena ekstremno brzo do visoke roh-bau faze te zauvijek ostala u tom obliku. Prestankom rata na ovim prostorima vlasnik kuće vratio se u rodnu Bosnu, a kuća se 15 godina bezuspješno prodaje.