Kuća Aplikacija, Kuća Uređaja I Atesta

Ako su progresivne konstrukcije otvorile našim kućama mogućnost slobodnog plana, nove tehnologije i pop-kultura stvorile non-stop cityje, relativizirajući pritom mjerilo i mjesto kuće, akcije i događaji zahtijevali i dobili aparate za pojačavanje doživljaja kuće, a kolažiranje i sempliranje materijalima, zvukovima i motivima omogućilo kućama upotrebu otvorenih sadržaja globalnog društva, moguće je pretpostaviti da će novi mediji, cyberspace i aplikacije naših pametnih uređaja i pomagala uspostaviti nove odnose, drugačija pravila i režime korištenja kuće.

Kuća Aplikacija, Kuća Uređaja i Atesta je stvarni projekt. Kuća je namijenjena gradnji i stvarnim korisnicima, njihovoj porodici i budućim generacijama. Ova kuća istovremeno je projekt, otvoreni eksperiment, kritički pogled i pokušaj redefiniranja standardnog oblika kuće, njenih pomalo već predvidivih klišea, elemenata i motiva. Ona je pokušaj drugačijeg tumačenja, interpretacije i gradnje arhitekture, sukladno novim pogledima i navikama suvremenog društva.

Utjecaji medija, digitalne tehnologije i društvenih mreža danas jasno moderiraju i oblikuju stavove, životne navike i svakodnevne rutine ljudi. Pored jasnog i svima osobno doživljenog i nebrojeno puta potvrđenog utjecaja na naoko periferne stavove, digitalno vrijeme i njegove tehnologije danas snažno moderiraju životni stil, način donašanja odluka, društvena, politička i prostorna opredjeljenja. U procesu moderiranja i donašanja stavova većini, kao jasno i veoma učinkovito pomagalo, predstavljaju brojne aplikacije na pametnim telefonima, uređajima i osobnim računalima.

Paralelno s ovom promjenom paradigme, drugi snažan utjecaj na novu organizaciju doma, projektiranje i gradnju kuće, osiguralo je slobodno tržište materijala i opreme. Mogućnosti slobodne i otvorene nabave, gradnje i ugradbe predgotovljenih, prefabriciranih i potpuno autonomnih graditeljskih i obrtničkih elemenata arhitekture ponuđenih u beskonačnim superstore-ovima, te gomila sve-stilskog namještaja, manje ili više kreativno oblikovanog pokućstva, obloga, tekstila, boja, lakova, svjetla i klimatizera, otvaraju nove slobode arhitektonskog projektiranja.

S druge strane, pozitivni propisi i norme koji tumače i definiraju sve dijelove građenja od sanitarnih, protupožarnih, sigurnosnih i fizikalnih svojstava građevine, preko njezine energetske učinkovitosti i održivog razvoja, uspostavljaju svoja paralelna, jasna i nedvosmislena pravila. Energetsko certificiranje, revizije mehaničkih i fizikalnih svojstava građevine, sigurnosni nadzor, zaštita i 24/7 monitoring kuće, praćenja i zaštite stambenog prostora te brojne police osiguranja i procedure za postupanje u nepredviđenim stanjima, nedvosmisleno i jasno oblikuju dijelove i sustave građevina.

Drugim riječima, projekt kuće je moguće jasno poželjeti, njezinu priču, poruku i nezaobilazni brand medijski osmisliti, društveno se putem otvorenih mreža uskladiti, fizikalna svojstva i ateste kuće osigurati, a same dijelove i elemente kuće slobodno kupiti i adekvatno ugraditi. Postavlja se pitanje kako izgleda, kako funkcionira, kako pulsira život u kući koju definiraju i oblikuju ovakve polazne osnove? Kakva je uloga, pozicija i svrha projekta, arhitekture u ovakvom okruženju i promijenjenom društvenom i medijskom kontekstu?

Kuća Aplikacija, Kuća Uređaja i Atesta, kao i većina stambene izgradnje, sadrži podrum, prizemlje, kat te prostranu krovnu terasu. Stambeni prostor prizemlja i kata definira skeletni “Domino” sustav, otvoren i prilagodljiv skelet otvoren transformacijama i zahtjevima rastuće porodice. Uz sjeverni rub ovakve skeletne kuće priljubljena su tri autonomna, konstruktivno i uporabno potpuno neovisna elementa, uređaja i aplikacije ugrađene na potrebu i služenju kući i njezinim stanovnicima.

Prvi, sandučasti element, predstavlja veliko kućno skladište, dvoetažni prostor za pohranu, skladištenje namirnica, smeća i reciklažu predmeta, smještaj raznih prometnih pomagala, opreme za različita godišnja doba i vremenske uvjete. Drugi, križni element predstavlja razne uređaje kuće te u sebe prima, slaže i komprimira sljedeću opremu i infrastrukturu suvremene stambene građevine: lift koji spaja sve etaže, eskalator, požarno stubište, klima uređaj, prostor za smart-instalaciju, sigurnosnu sobu, protupožarni sustav, skladište litijskih baterija, solarne kolektore, toplinske pumpe i agregat. Treći, valjkasti element, sadrži i spaja podrum, prizemlje, kat i krovnu terasu kuće u jedinstvenu i specifičnu kućnu aplikaciju. Preko kružne rampe koja putuje i vodi nas katovima, priključuje podrum s tavernom, umjetno osvijetljenim vrtom za uzgoj namirnica i povrća, galerijom i kaminom, prizemljem s velikom otvorenom kuhinjom, katom s velikom kupaonom, kadom i kinom, te bazenom i šankom za tulume i zabavu na krovnoj terasi.

 

Ako pretpostavimo da prostrani sandučasti element predstavlja prostor, kontejner za pragmatičnu i funkcionalnu pohranu predmeta i pomagala koja trebamo, a skrivamo od okoline, križni element pogoni, komunicira i usklađuje kuću s pozitivnim propisima normama i pravilima života u individualnoj stambenoj građevini, dok treći valjkasti element predstavlja životne aplikacije, veselja, uživanja, opuštanja i hedonistički raj bez kojeg neki kažu da možemo, ali nas svakodnevica jednostavno demantira.


Kvadar, križ i valjak utjelovljuju aplikacije i uređaje koje nam možda i ne trebaju, ali je visoko medijatizirani, društveno umrežen i legalistički uspostavljeni život bez njih gotovo pa nemoguć. Za utjehu, uvijek nam ostaje mogućnost da možda jednog dana otkinemo, odspojimo i isključimo sva tri ili neki od ovih uređaja i kućnih aplikacije te ostanemo u otvorenom, moralno ispravnom i egzistencijalno svrhovitom skeletu “Domino” kuće.