Kamporski Mel, Sprud Sadržaja

Kampor je malo ribarsko mjesto na otoku Rabu, a nastalo je okupljanjem i spontanom gradnjom malih kuća u zaštićenoj uvali sa prostranom pješčanom plažom na koju se nastavlja plodno polje. Mjesto doline i polja je također snažno i upečetljivo obilježeno tragedijom iz drugog svjetskog rata gdje je su fašistički okupatori sagradili veliki koncentracioni logor. Mjesto traume briljantno i nadahnuto obilježio je 50-ih godina slovenski arhitekt Edvard Ravnikar izgradnjom memorijalnog parka-groblja.

Kampor je danas određen jasnim administrativnim granicama mjesnog odbora, prirodnim datostima konteksta, te otvorenom i pozitivnom energijom lokalnih stanovnika fokusiranih u svojoj želji da obilježe i urede svoj teritorij. Programom se traži sređivanje zatečenih odnosa u prostoru, te aktiviranje centralnih, društvenih, maritivnih, lučkih, sportskih i turističkih sadržaja mjesta. Odlučeno je da se za svaki od predviđenih sadržaja pronađe ili redefinira mjesto kojeg oblikuje i aktivira njegova prostorno-energetska “aura”. Ljetni program mjesta uvelike premašuje veličine i zahtjeve zimskog perioda, te je element vremena, prolaznost, prijelaz, te cikličko ponavljanje vremenskih intervala dalo snažan poticaj ovom projektu.

U sredini mjesta i lučice izvodi se niz elemenata plutajućeg lukobrana i pontonski gat koji se nadograđuje i smanjuje sukladno potrebama i godišnjem dobu. Elementi plutajućih pontona planiraju se izvoditi u lokalnom brodogradilištu. Pored lučice postavlja se mjesni park sa parkingom, dvoranom koja udomljuje boćalište, košarku, odbojku i rekreaciju, ali također služi za okupljanja, skupove ali i veoma važne mjesne maškarane zabave ljeti i zimi.

Uvala i plaža zvana “Mel”, što u dijalektu znači pijesak, definira mjesto snažne osobnosti kojeg karakterizira velik teritorij iznimno plitkog mora sa predivnim mekim pijeskom. U sredini uvale na mjestu prelaza iz plitkog u duboko more projekt predviđa jednom godišnje gradnju-nasipavanje pješčang spruda koji na sebe veže sve sadržaje vezane uz aktivnosti na plaži i u moru. Kupalište sa paviljonima, ljekovito blato, sport sa odbojkom na pijesku, mali beach-bar, sunčalište, pristanište za sandoline, pedaline, i malu teglenicu koja putuje i seli se po kamporskom zaljevu i Rabu. Ovaj zaobljeni pješčani sprud-otočić vremenom erodira i mjenja svoj oblik te tako pokazuje prolaz vremena, promjene i morske struje koje snažno definiraju ovaj prostor. Također, uvođenjem koncentriranog sadržaja definira se novo mjesto ali i produžetak kopnene staze, i postavljanje šetnice prstena u plitkom moru, svojevrsni “lungo-nel-mare” jedinstvenog osjećaja hodanja po vodi. Staza je obilježana bovama, plutačama za čamce i svijetlećim krijesnicama koje se pune energijom sunca u toku dana. Zaštitu od sunca na pješčanom sprudu definiraju suncobrani-kolektori koji ujedno opskrbljuju sadržaje otoka potrebnom električnom energijom. Uređajima za desalinizaciju mora, te skupljanjem kišnice u tankove koji su ujedno i zidovi-konstrukcija nadstrešnice caffe-bara osiguravana je tehnička voda i vodu za prskanje, rashlađivanje zraka i tuširanje.

Tokom zime pješčani sprud-otok ostaje sam i prazan u sredini uvale. Obilježan zabodenim kopljem jednog suncobrana-kolektora koji noću svijetli, desetkom drvenih stolica na sklapanje i spojen sa kopnom definiranom stazom od plutača omogućuje i zimske posjete. Projektom se predviđa da svake godine za vrijeme uskrsnih blagdana, nakon zimske pauze, Kamporani nadograđuju i obnavljaju svoj pješčani sprud sadržaja te ga spremaju za dugo, toplo i uzbudljivo ljeto.