Drvena Kuća

Drvena Kuća nalazi se na prostranoj parceli smještenoj uz obalu Jadranskog mora. Drvena Kuća položena je u bogati mediteranski park i namijenjena je privremenom boravku. Drvena kuća služi odmoru i potiče dokolicu. Drvena Kuća nastala je kao plod istraživanja o retoričnosti materijala i konstrukcije, te njihovom odnosu kroz promjenjive programe i namjene u arhitekturi.

Drvena kuća projektirana je kroz snažnu poetiku konstrukcije koja, podržana kućnim aparatima smještenih u služećim kutijama, definira prostore specifičnog ugođaja i programa. Drvena kuća otvorena je struktura s više ulaza i izlaza, kuća kao matrica različitih ambijenata, unutarnjeg, vanjskog i prijelaznog prostora između kuće i njezine parcele. Prostrana parcela sadrži park mediteranskog zelenila, puteve i staze koje omogućuju različito prolaženje i korištenje Drvene Kuće.

Drvena kuća sastoji se iz drvene rešetkaste konstrukcije, sustava stupova i kosnika, krova s rogovima ili roženicama, gredama, sljemenskim gredama, kliještima, razuporama i strešnjacima izvedenih iz lameliranog drveta ariša. Krov u visini vijenca sadrži duboki trijem izveden dugačkim gredama i obložen arišovom oplatom, koja zasjenjuje okoliš građevine te tako definira prijelaznu zonu kuće prema parku i obrnuto.

Drvena kuća nema klasičnih prozora i vrata. Drvena Kuća nema punih zidova. Drvena Kuća nema betonskih ili ciglom građenih konstruktivnih elemenata. Drvena kuća nema klasične sobe, nema katova, niti podruma. Drvena kuća nema stalne stanare. Drvena kuća nema klasičnu prostornu hijerarhiju. Drvena kuća nema jasno određenu funkciju. Drvena kuća služi i podržava različite događaje i aktivnosti.

Drvena Kuća te njezini promjenjivi programi dokolice i odmora podržani su malim kutijama, kontejnerima koji sadrže potrebne uređaje i aparate za kućanstvo. Jednostavno postavljeni i pravilno raspoređenih ispod krova građevine – ove kompaktne kutije nude i služe stanovnicima; sanitarne uređaje, kuhinju, mini-bar, audio-video box, kamin, saunu-kupaonicu, garderobu, spremište, utility, smart kućnu instalaciju i spremište vrtnog alata.

Svaki od ovih kućanskih aparata neovisan je od konstrukcije krova i staklenih otvora te služe različitim programima, zavisno od trenutačne želje korisnika, doba godine, dana ili noći, prigodnog događaja, broja stanara i njihovih gostiju. Aparati Drvene Kuće osim poznatih uređaja sadrže i digitalnu, smart tehnologiju za kondicioniranje i pripremu vode i zraka, audio i video opremu za kreiranje različiti ambijenata, za zabavu, opuštanje, praćenje, snimanje, nadzor, kontrolu i zaštitu otvorene strukture Drvene Kuće.

Od ljetnog ili zimskog odmora, ležanja i opuštanja, pisanja, čitanja, chatanja ili pretraživanja po PC-tabletu, kupanja, praćakanja, relaksiranja, skakanja, gimnasticiranja, vježbanja joge, kuhanje, pečenja i druženje uz ognjište, spavanja, ljenčarenja, izležavanja, vrtlarenja, povrtlarenja, partijanje, plesanja, i sve to, potpuno sam, u intimnom društvu, u dvoje, s velikom porodicom, sa znanim i nepoznatim ljudima željnih drugačijeg i neočekivanog životnog iskustva Drvene Kuće.

Drvena kuća ima kosi krov prekriven tradicionalnom kupom, crijepom kanalicom različitih veličina i boja. Streha krova izvedena je u patiniranom bakrenom limu. Prelazni prostori između unutarnjeg i vanjskog prostora kuće smješteni na uglovima kuće izvedeni su kao zimski i ljetni vrtovi pokriveni polikarbonatnim i polipropilenskim pločama. Drvena konstrukcija krovišta prekrivena i obložena različitim materijalima stvara prostore heterogenog i specifičnog ugođaja, ambijente različitog intenziteta svjetla i posebne mikro klime.

Park koji u cijelosti obujmljuje kuću sastoji se iz sedam tematskih cjelina mediteranske hortikulture kroz koje se prolazi, ulazi, izlazi i biva. Različiti parkovni elementi definiraju prostor unutar kojeg se nalazi specifičan sadržaj odmora, karakterističan fenomenološki i biološki ambijent dokolice. Tematski park sadrži “otoke” različitog mediteranskog zelenila, otoke palmi i agava, otoke bambusa, otoke lavande, otoke pinije i borova, otoke črnike i hrasta, otoke ukrasnog bilja i malu oranžeriju.

Drvena Kuća nastoji kroz upotrebu klasičnih i danas pomalo zaboravljenih materijala i načina gradnje ostvariti specifičan prostorni ugođaj. Drvena Kuća otvara pitanja uloge i značenja dokolice, potrebe da ju se arhitektonski definira, programski i događajno omogući, te protumači u odnosu spram suvremenosti i tradicije građenja. Drvena kuća uvodi i postavlja klasične elemente arhitekture i građenja u drugačije i potpuno izmijenjene odnose služenog i služećeg, otvorenog i zatvorenog, privremenog i stalnog, intimnog i ekstrovertiranog, privatnog i javnog, izgrađenog i neizgrađenog te prirodnog i umjetnog.

Drvena Kuća predstavlja arhitekturu “radikalne normalnosti”. Promišlja i projektira otvorenu strukturu kuće generiranu klasičnim materijalima i elementima arhitekture. Radikalna normalnost izvedena i izražena kroz zaboravljene i danas rijetko korištene tehnike izvođenja i materijale. Drvena kuća sebe postavlja izvan predvidivog minimalizama i dosadnog neoplasticizma. Drvena Kuća sugerira mogućnost za odustajanje od projektiranja oblicima, air-prostorom kubističke uglađenosti, bezidejne korektnosti, predvidive estetike prenesene iz nekih davno prošlih vremena i prostora.

fotografije: Bosnić + Dorotić
snimke iz zraka: Igor Crnković

Neovlašteno preuzimanje priloženih fotografija i materijala kažnjivo je zakonom i NIJE dozvoljeno bez pristanka autora projekta i autora fotografija