Crvene Kaskade

Višestambena izgradnja u Hrvatskoj nema sustavno osmišljenu politiku planiranja i izgradnje novog stambenog prostora za svoje građane. Većina izgradnje stanova plasirana je kroz sustav komercijalne i tržišne ponude i potražnje koja je rezultirala stihijskom izgradnjom stanova i apartmana za tržište po cijelom teritoriju od obale do kontinenta. Osim pojedinačnih primjera kvalitetne arhitektonske produkcije višestambenih zgrada u sustavu POS-a (poticajna stambena izgradnja), nema kvalitetno organiziranog i praćenog procesa izgradnje novog stambenog fonda.

Takvo stanje omogućilo je izgradnju višestambene izgradnje na principima slobodnog tržišta, te pojedini slučajevi kvalitetne izgradnje ovise o ambiciji arhitekta i ponekog osvještenog investitora da napravi i pokrene kvalitetni korak u promišljanju ove važne i složene problematike suvremenog života. Valja napomenuti da sustav komercijalne izgradnje stanova u posljednjih dvadesetak godina karakteristika cijele Evrope, te naruđbi stanova kao društvene i socijalne izgradnje više i nema. Crvene terase je višestambena kuća nastala u želji da se osmisli kvalitetan okvir za stanovanje mladih bračnih parova i stanova za najam sa pristupačnom cijenom. Zgrada se nalazi u novom stambenom naselju u predgrađu Rijeke, gdje se sa južnog dijela parcele mahom živi u obiteljskim kućama i manjim stambenim građevinama smještenima u prirodnom okolišu. Cilj je bio projektirati odgovarajući tip građevine koji će održavati kvalitetu okoliša, a u okviru budžeta ograničenog na 500 EUR/m2.

Zgrada je organizirana kao terasasta građevina, kao sklop samostalnih jedinica koje su postavljene jedna nad drugom, s terasama orjentiranim prema jugu. Svaka jedinica ima zasebni vanjski ulaz, što kombinira privatnost i identitet pojedinačnih građevina u sladu sa zacrtanim programom. Stubišta smještena sa bokova zgrade mjesta su susreta i komunikacije stanovnika. Svaka od terasa smišljena je kao okvir unutar kojeg se može oblikovati i organizirati različiti individualni svjetovi stanara. Različite intervencije zelenilom, zaštitama od sunca i poželjnim individualnim intervencijama mobiljarom i laganim panelima na velikim terasama vremenom bi omogućile živ i osebujan rast ove razrahljene strukture. Na sjevernoj strani prizemlja nalaze se garaže koje su povezane internim stepenicama što dodatno povećava komfor stanova i osjećaj individualnosti u zajedničkoj strukturi. Zgrada ima ukupno devet stanova na četiri kata, u rasponu od 60 m2 do 110 m2, od kojih se dva protežu kroz dvije etaže te stvaraju dodatnu složenost i bogatstvo rasta i mogućnosti djeljenja i reorganizacije stambenog prostora. Projekat Crvene kaskade nastao je kao direktna i neposredna realizacija ideje predhodno kvalitetno preispitane i promišljane u sklopu natječaja za Almere Terase nekoliko godina prije.