Crikvenica Centar

“Kakvu Crikvenicu želimo ili kakav centar Crikvenice žalimo?”

Grad Crikvenica želi potvrditi svoju poziciju u turizmu i transformirati grad u nezaobilaznu točku na turističkoj karti Hrvatske. Ovim se riječima započinje poziv na anketni natječaj za izradu idejnog rješenja nove pješačke zone Centra Crikvenice. Velika ambicija ovog stava dokaz je osvještenosti grada da je u suvremenom glaobalnom društvu potrebno promišljati javni prostor kao generator okupljanja ljudi, stanovnika, i posjetitelja, sa vrlo snažnim karakterom mjesta i specifičnostima zbog kojih se posjetitelji vraćaju, stanovnici vole i čuvaju svoj prostor, a grad i mjesto tako postaje prepoznatljivi protagonist društvenosti u svom okruženju. Transformacija danas zapuštenog i godinama neuređenog dijela samog centra Crikvenice od presudne je važnosti za redefiniranje odnosa i uloge ovog mjesta na nezaobilaznoj turističkoj mapi.

Crikvenica kao jedan od protagonista i lidera u turizmu 20-og stoljeća nalazi se na prekretnici gdje se fond nove apartmanske izgradnje značajno povećeo u odnosu na 80-te godine prošlog stoljeća, dok sa druge strane nije došlo do kvalitetnog pomaka u društvenoj ponudi, hotelskoj izgradnji i turističkoj ponudi suvremenog trenutka. Upravo oblikovanje središnjeg javnog prostora trga i parka uz novu lučicu i marinu može ovo stanje bitno i kvalitetno promjeniti. Stoga arhitektonska osobnost ovog projekta, stav i vrlo snažan karakter novog javnog “dnevnog boravka” Crikvenice mora potaknuti novo promišljanje, ulogu i karakter ovog u prošlosti značajnog turističkog centra Jadrana.

Poznati su primjeri gdje se novim karakterom i oblikovanjem javnog prostora uz more dobili novi centri okupljanja, druženja i komunikacije, gdje se čak zbog pojedine arhitektonske realizacije pohodi određena dastinacija koja izaziva brojna pitanja, i želju za posjetom, potrebom za vidjeti i biti viđen u novom ozračju suvremenog urbanog scenarija.

Ovim projektom promišlja se i oblikuje prostor Trga Stjepana Radića, park ispred hotela Internacional, Preradovićeva ulica, sari park Petak i prostor sadašnjeg parkinga. Novi urbani prostor crikvenice oblikovan je novim TRGOM I PARKOM. Trg i park dva su potpuno različita svijeta i proizvode različite osjećaje, ugođaje i tjelesne, taktilne i vizualne senzacije prolaskom i korištenjem istih.

Projektom predviđa se nasipavanje gradske luke sa izmicanjem ceste i proširenjem korisnog prostora trga sa zadržavanjem postojećih crnika i uklapanje u novo rješenje i novo zelenilo. Glavni trg definiran je novom plohom i elementima gradskih paviljona položenih na njega. Prostor uz postojeća stabla crnike nadopunjuju se novim zelenilom, dok se terase natkrivaju novim velikim strehama-suncobranima zaobljenih oblika poput velikih oblaka koji lebde iznad ugostiteljskih terasa.

Za razliku od trga sa paviljonima i drvoredom na južnom dijelu obuhvata ispred hotela Internacional tretiran je kao novi urbani tematski park-šuma. Prostor je unikatnog doživljaja oblikovanog brdašcima i dolinama poput pravog tematskog parka, sa nizom egzotičnog bilja i različitih travnjaka. Također dobar dio partera oblikovan je mediteranskim biljem specifičnog i intenzivnog mirisa, što prolazniku ostavlja nezaboravan osjećaj ugode i zadovoljstva. Unutar parke-šume nalazi se i paviljon sa zabavnim i uslužnim sadržajima. Također park sadrži multimedijalnu opremu koja stvara zvučnu i vizualnu sliku unutar parka neovisno o danju ili noći, te godišnjem dobu. Park se konstantno transformira i mjenja, te provocira u posjetitelju potrebu za višekratnim šetnjama i boravku u tom egzotičnom i specifičnom prostoru.

Površina parkinga pored parka oblikovana je također kao niz brdašca i udolina obojanih parkirnih mjesta poput dječjeg igrališta koji se može koristiti i kao scate park ili prostor za vožnju BMX bicikle. Prostor je obrađen asfaltom u boji, opločnjacima i žarkim bojama, trakama i simbolima.Uz južni rub obuhvata i lučice nalazi se nova gradska marina. Prelazni elemant između javnog prostora parka-trga i šetnice prema gradskoj lučici i privezištu brodica oblikovan je zaobljenim paviljonom sa prelaznim sadržajima vezanih na vodene sportove, ribolov, te caffe barom i terasom. Pored ovih novih urbanih elemenata projektom se predviđa rekonstrukcija živopisnog, ali danas zapuštenog historicističkog parka, perivoja koji se u cjelosti faksimilski obnavlja originalnim elementima zelenila, stablima, biljakama parternog zelenila, i elementima povijesne urbane opreme.