Almere Terase

Almere je najmlađi i najbrže sagrađeni novi grad na teritoriju Nizozemske i Evrope. Prve kuće nastaju sredinom 70-ih godina, dok 1985 godine Almere postaje grad, sa prvim gradonačelnikom. Grad neprestano raste i gradi svoje djelove, te se u posljednjoj fazi njegovog razvoja izvode centralni i društveni sadržaji uz kanale (OMA, Sejima) i posljednje stambeno naselje duboko u postojećem poljoprivrednom području i poljima tulipana.

Osnovni zadatak ovog projekta je stvoriti poticajnu i organizaciono specifičnu strukturu, koja karakterizira mjesto, definira i potiče društvenost, a omogućuje pojedincu osjećej boravljenja u individualnoj stambenoj kući. Plan za naselje u gradu Almere sastoji se od niza terasastih stambenih građevina. Ova tipologija građevina ocijenjena je najpogodnijom za izgradnju strukture koja je, s jedne strane, trebala zadovoljiti povećanu gustoću stanovnikai u isto vrijeme dati jedinicama željenu individualnost.

U ortogonalnoj i čvrstoj organizaciji Almerea odlučeno je napraviti svojevrsne “grozdove” stambenih insula koji su slobodno položeni u pejzažu prepunih polja tulipana, polja trave za ispašu krava ili polja traka pšenice. Predloženi tip građevine je ovalni kostur, betonski okvir, koji se može popunjavati po sekcijama različitim sadržajima, od stambenih do poslovnih. Svaki dio građevine može se graditi posebno, što dopušta individualni izričaj svake jedinice i biranje različitog oblikovanja vanjštine i pojedinih elemenata stanova prema vlastitim potrebama i navikama svakodnevnog življenja.

Uz poznatu Holandsku mobilnost i česte promjene mjesta boravka, te programom izričito pretpostavljenu mobilnost i mjenjanje strukture stanovnika u kvartu koji unajmljuju stanove, zgrada bi stvarno dobila trajno promjenjiv oblik. Svaka jedinica ima svoj ulaz s vanjskih stepenica, koje prelaze poprečno preko građevine. Element stubišta koji poput lučnog Rialto mosta u Veneziji prelazi preko kuće predstavlja svojevrsan akcent u prostoru, belveder, mjesto susreta pješaka i stanovnika, te drugačiji osjećaj šetnje i prolaska kroz očekivani i uobičajeni gradski kvart, gradsko susjedstvo.