El Mar de Plastico

Trideset kilometara jugozapadno od grada Almerije, na jugozapadnom rubu španjolske obale, ispod najdužeg Andaluzijskog planinskih masiva Sierra de Los Filabres, nalazi se prostrana ravnica zvana El Mar De Plastico. Razvijena na površini od 26.000 hektara, od osamdesetih godina prošlog stoljeća prerasla je u najveću kontinuiranu poljoprivrednu površinu, nepregledno polje voća i povrća izraslih u matrici hidroponskih staklenika i poljoprivrednih plastenika.

U ovoj prostranoj dolini godišnje se uzgoji nekoliko stotina tisuća tona raznog voća i povrća, što čini polovicu Europske potrošnje rajčica, paprika, krastavaca, tikvica i lubenica. U svom “moru plastike” gospodarstvo Almerije ne samo da osigurava svojim građanima kontinuiranu opskrbu svježom hranom, već donosi siguran priliv od vrtoglavih 1,5 milijardi dolara zarade dobivenih izvozom ove visoko tražene poljoprivredne robe.

Prije samo 35 godina, ovaj prostor bio je nalik običnoj pustinji. Uvijek vreo i suh, s prosjekom od samo 200 mm kiše godišnje, gotovo da nikome nije bio pretjerano zanimljiv. Spaljena dolina bila je poznata kao mjesto gdje su snimani poznati “spaghetti-western” filmovi Sergia Leonea, “Za Šaku dolara”, “Dobar-Loš-Zao”, “Za Dolar Više” te je kao tako silno neugodan, prevruć i suh prostor bio zauvijek osuđen ne zaostajanje u odnosu na gospodarski i turistički razvijeni dio Andaluzije i Španjolske obale.

Izumom novih umjetnih tla i zemljanih supstrata te ubrzanim razvojem hidroponskih sustava poljoprovrede, koji omogućuju apsolutno kontrolirani, cjelogodišnji prinos voća i povrća, ovo se zapušteno i nikom interesantno područje počelo intenzivno razvijati. Mogućnost potpune kontrole uvjeta proizvodnje, malo oborina, slab vjetar, obilje sunca, pogodna klima i dobra prometna povezanost, u nekoliko su godina pretvorili ovo zaostalo područje u novi centar staklo-plasteničke poljoprivrede Europe.

Većinu proizvođača u ovom nepreglednom “moru plastike” čine mala obiteljska gospodarstva. To su individualni poljoprivredni proizvođači, koji posjeduju parcele prosječne veličine 1-1,4 hektara, omeđene i natkrivene laganim konstrukcijama plastike, najlona i polikarbonatnih ploča, nabavljenih u lokalnim supermarketima vrtne opreme. Niski troškovi održavanja, jeftina gradnja, mali udio kapitalnog investiranja u odnosu na veliki urod, garantira dobru cijenu i stabilnu tržišnu vrijednost ovog novog i silno traženog poljoprivrednog proizvoda.

Snažna državna potpora, lokalni razvoj infrastrukture sa sustavom za navodnjavanje vodom kanalizirane iz brojnih pritoka koji se spuštaju s planinskih masiva Sierra de Los Filabres, osigurali su dobre preduvjete za masovnu poljoprivrednu proizvodnju. Slijedilo je opsežno i ciljano tehničko savjetovanje u kombinaciji s edukacijom poljoprivrednika, te masovno doseljavanje i udomljavanje velikog broja imigranata s predhodnim radnim iskustvom u uzgoju sličnih poljoprivrednih vrsta. Procjenjuje se da danas u El Mar de Plasticu živi 100.000 imigranata zapošljenih u sektoru proizvodnje stakleničke i plasteničke poljoprivrede. Radna snaga dolazi uglavnom iz Afrike, ali i iz zemalja Latinske Amerike i Istočne Europe.

Različiti plastenici i poljoprivredni staklenici u nekoliko su godina preplavili cijelu dolinu, zarobili postojeća naselja, postojeći golf resort, turističko naselje, obujmili lučicu sa brodovima i male zaseoke te pretvorili prostor u kontinuirano polje poljoprivrede i polipropilena. Dobiven je začudni pejzaž, poljoprivredni non-stop-pvc-city. Neprekinuti tok urbanog farminga koje oslikava stanje potpune pokrivenosti i apsolutne dostupnosti svakom pa i najmanjem poljoprivrednom proizvodu i obiteljskom gospodarstvu.

Usjevi i poljoprivredni proizvodi El Mar De Plastico kontinuirano se sade i uzgajaju od listopada do srpnja, s intenzivnom berbom i proizvodnim vrhuncima tijekom prosinca i siječnja, kada se beru rajčice, krastavci i zeleni grašak. Nakon proizvodnje i berbe ovih usjeva na red dolaze voćke, jagode, dinje i lubenice koje se uzgajaju i beru tijekom svibnja i lipnja. Danas na poljima Almerie većinu površine pokrivaju usjevi rajčice i paprike, a odmah ih slijede lubenice i dinje.

U prvih sedam mjeseci ove godine Almeria i njezin Mar De Plastico izvezao je krastavce u vrijednosti od 161 milijuna eura, papriku u vrijednosti od 305 milijuna eura, i rajčicu s ukupnim prometom od 357 milijuna eura. Pokrajina također vodi na tržištu češnjaka, s 50 posto izvoza gotovo 129 milijuna eura prihoda. U slučaju voća Almeria je četvrta po redu u veličini izvoza iz Španjolske, s ukupno 166 milijuna eura prometa.

Pored ekstremnih vrućina koje vladaju u ovoj pokrajini, Almerijino more poljoprivrednih staklenika sa svojim bijelim, translucentnim i reflektirajućim površinama vraćaju sunčevu svjetlost i toplinu natrag u atmosferu. Staklenici dokazano hlade cijelu oblast i provinciju Almerie te prema istraživanjima Sveučilišta u Almeiri, dok su se ljetne i godišnje temperature u ostatku Španjolske popele na stope iznad svjetskog prosjeka, lokalna temperatura Almeirie prosječno je pala za 0,3 stupnja Celzija svakih 10 godina od 1983. godine kada počinje izgradanja i život pvc-grada, El Mar De Plastica.

Na kraju valja spomenuti jedan kuriozitet, u ovaj opasno zadivljujući i pomalo surealno neočekivani pejzaž proteklih se godina vratila i filmska industrija, te započela snimati krimi-distopijsku seriju naslova “Plastic Sea, Mar De Plastico”. TV serijal priča o mladom policajcu iz Almerie Hector Aguirreu, koji istražuje ubojstvo mlade djevojke Ainhoa Sánchez, kćeri gradonačelnika izmišljenog grada Campomargo. Neredi i brojna ubojstva nastaju u sukobima domaćeg stanovništva i velikog broja imigranata nastanjenih u prostoru Mar de Plastica. Hector je veteran afganistanskog rata, a istraživanje tajanstvenog ubojstva u užarenom hidroponskom stakleniku južne Španjolske prerast će njegov najveći životni izazov.

Izvori:

http://www.bernhardlang.de/Website/AV_MarPlastico_ALL_.html

https://www.ecowatch.com/europes-dirty-little-secret-moroccan-slaves-and-a-sea-of-plastic-1882131257.html

http://geographyfieldwork.com/CostadelPolythene.htm