Sketch-Up Svijet Avery Singer

Utjecaji virtualne, medijske i post-digitalne kulture mijenjaju navike unutar “analognog” svijeta, a ta nova iskustva i za neke neočekivana stanja slikovito nam reprezentiraju neka nova djela suvremenih umjetnika. Mlada umjetnica iz New Yorka Avery Singer i njezini radovi zorno prikazuju novi odnos, neočekivani utjecaj i kompleksno prožimanje digitalne tehnologije i umjetnosti, stvarajući pritom novi, neočekivani sadržaj. Virtualno generiran prostor, ručno precrtan, te bojama oslikan na klasičnom platnu stvara neočekivani svijet, promišljan i stvaran u atelieru usred South Bronxa.

Kako su njezini roditelji bili blisko povezani s umjetnosti, Avery je od malih nogu upoznala predvidive odnose, pravila igre i hijerarhije art-svijeta. Odrasla u prostranom umjetničkom loftu, koji je polovica bio obiteljska kuća, polovica majčin atelier, Avery je nakon diplome na Cooper Unionu vješto izbjegla učmale akademske institucije, zaobišla njihove predvidive teme i uobičajene recepte za uspjeh, te se odmah upustila u život slobodnog umjetnika suočenog sa svim izazovima i nepredvidivostima suvremenog svijeta. Sa svojim bliskim kolegama umjetnicima odlučila je transformirati napušteni hangar u South Bronxu te počela istraživati utjecaj digitalnih tehnologija na klasično slikarstvo.

U velikim i prostranim sobama svojeg ateliera Avery je počela crtati rudimentarne 3D modele izrađene u svima dostupnom Sketch-Up kompjutorskom programu. Dobivene oblike, slike i prizore naknadno bi obrađivala u Photoshopu, te ih projicirala po zidovima ateliera. Uhvativši tako interesantne i zanimljive kadrove, postavljajući svjetla, stvarajući sjene na kompjutorski generiranom modelu Avery bi zamrzla uočeni motiv, stovarila neočekivanu sliku koju bi potom ručno precrtala i bojala pomalo zaboravljenom tehnikom air-brush kistova.

U jednom trenu nastaju velebne slike, neočekivani prizori, čudni izresci, fragmenti 3D svijeta nastalog unutar bazičnog, svima dostupnog kompjuterskog programa, sa svima bliskim efektima, uzorcima, mapama, i teksturama. Nastala je nova slika, prizor s rudimentarnim oblicima, poznatim modelima, softverski generiranim sjenama i svjetlima bačenim na gotovo pa stripovski osmišljene likove, oblike i prizore iz 3D mašte mlade umjetnice. Dobivene slike odišu primamljivim humorom, ironijom i karikaturalnim stilom nastalim unutar sveprisutnog, svima poznatog prostora i vremena digitalnih medija.

Avery Singer u svojim slikama prikazuje svakodnevne scene iz djetinjstva, iz roditeljskog a sad i svog ateliera, gostovanja galerista, kuratora, kupaca slika i kolega umjetnika. Avery vidljivo rabi citate i gotove elemente preuzete iz moderne povijesti, od Nauma Gabove “glave”, preko likova Marcel Duchampa, do kolažiranja dadaističkih uzoraka, kubo-futurističkim motiva, perspektive i hladne geometrije art decoa, sve bogato i ushićeno pluta u okvirima zavodljivo šarmantnih slika. Slike na kraju izgledaju poput starih fotografija, evocirajući prizore iz nekih starih povijesnih filmova i prašnjavih arhivskih dokumenata.


Avery na svojim slikama prvenstveno stvara i prikazuje jasan sadržaj. Sadržaj koji nastaje projektiranjem točno odabranog i preciznog 3-d modeliranog događaja. Rabeći kompjuterski generirane tehnike osvjetljenja, sjene i perspektive preuzetih iz klasičnih talijanskih slikarskih tehnika ona dodatno potencira sadržaj slike i događaj kojeg nam prenosi. Tehnika slikanja priča svoju autonomnu priču, šalje univerzalnu, prepoznatljivu poruku nastalu preslagivanjem, preklapanjem različitih medija, poruka i motiva. Jukstapozicija svih ovih motiva, elemenata i prizora stvara novo značenje, stvara nove zaključke, prikazuje novu vizualnu realnost, svježu i otvorenu za nove poticaje, nove prostorne odnose.

Sadržaj svojih slika Avery istražuje unutar jasno skriptiranog sustava vrijednosti, politika i medija koji definiraju njezinu umjetnost. Dijagram kojeg je prezentirala u amsterdamskom Stedelijk Muzeju ilustrira njezinu ideologiju. Umjetnost nastalu u začudnoj kombinaciji apsolutnog narcizma i osobnih sumnji, umjetnost oblikovanu iskustvima komedije i humorom Woody Alena, te povijesti umjetničkog performansa, koristeći paralelno šalu i radikalnu političku gestu. To je umjetnost koja rabi iskustvo propuštenih prilika i poneku osobnu degradaciju u kombinaciji s fikcijom i poezijom James Joycea. Ove veoma poetične i korisne kontradikcije, začudne kombinacije drže na okupu sadržaj, tehniku i konačni produkt umjetnosti Avery Singer. Koncept otporan na izazove i nepredvidivosti suvremenog okruženja.

U svojim novim radovima, umjetnica ide korak dalje, fokusira se na složeniji odnos motiva, projekcije likova, sjene i svjetlo koje generira kompjuterskim 3-d modelima iscrtavajući složenije modele rastera, likova i kubističkih tijela. Tako generirane likove i prizore Avery iscrtava robotiziranim air-brush-ovima koji se koriste u auto industriji omogućavajući joj još veću distancu između virtualno kreirane stvarnosti i analognog precrtavanja na umjetnička platna. Mogućnost velikih formata, brzina i preciznost izvedbe ide korak dalje dajući slikama i umjetničkim djelima neočekivani karakter.

Uvođenje i zapošljavanje velikih industrijskih, računalno upravljani airbrush pisača omogućuje umjetnici da generira i procesira do sada neuhvatljive podatke, oblike, refleksije, transparentnosti i površine koje jednostavno ne bi mogle biti proizvedene ručnim i klasičnim pismoslikarskim tehnikama. Ovaj tehnološki i konceptualni pomak omogućuje joj da suoči slikarstvo s vlastitom povijesti, rastavljajući, potencirajući pozicije i tobožnje suprotnosti između digitalnog svijeta i klasičnog slikarstva.

Umjetnost, medij, rad i tehnika Avery Singer prikazuje kako se radikalno mijenja naš okoliš, kako se drastično mijenjaju uzori, izvori i korijeni umjetničkih inspiracija. Digitalni svijet, njegova naracija, slike i prostor predmet su za drugačiji pogled, drugačiju perspektivu i način tumačenja uhvaćeni u konkretan produkt, medij i prostor umjetničkog rada. Rad umjetnika, njegov senzibilitet i osjećaji vezani su uz svoje prepoznatljive korijene, snažno prikazujući i ocrtavajući utjecaje iz kojih rastu, transponirajući pritom motive i preoblikujući medij iz kojeg su nekad davno nastali.