Agro-Turist-Istra-Non-Stop

“Istrijanstvo je jedan otvoreni pristup u kojem, ako vi dođete u Istru i prihvatite njena načela, taj poluotok od vas može napraviti Istrijana. Ta identifikacija nije genetski proces u kojem se vi morate roditi kao Istrijan, nego vi možete to i postati tijekom života. Ono što je bitno u tom procesu je da taj poluotok, teritorij, zemlja od vas čini Istrijana”. Emil Jurcan, Istarski Pristanak, Pula, 2013. godina
“Agroturizam ili seoski turizam, je specifičan oblik turizma, u kojem je glavni motiv putovanja “povratak čovjeka prirodi”. Sastoji se od riječi turizam, dakle promjene svakodnevnog okoliša nepoznatim ili različitim, i riječi selo”. Riječnih stranih riječi, Zagreb, 2014. godina

agro turist istra non stop

Istra Data

Istra je poluotok. Istra ima svoj jasno definirani teritorij. Istra ima jasne granice. Istra ima bogatu i složenu povijest. Istra ima svoj Nacionalni Katastar. Istra ima svoja imena i prezimena. Istra ima Gradove i Općine. Istra ima svoje more, rijeke, doline i planine. Istra ima mit o Velom Joži. Istra ima tradiciju.

Istra ima crvenu, sivu i crnu Istru. Istra ima Hrvate i Talijane, Srbe i Bošnjake, Albance i Slovence. Istra ima dvojezičnost-bilinguismo. Istra ima svoj dijalekt.

Istra je najrazvijenija Hrvatska regija. Istra ima svoje autohtone proizvode i istarsku hranu. Istra ima agroturizam. Istra ima svoju jasnu arhitekturu. Istra ima Arenu i Kažun. Istra ima svoju himnu; “Krasna zemljo Istro mila”. Istra ima jasnu ideju što jest. Istra je politična. Istra ima Istrijane. Istra živi Istrijanstvo.

„Istru ne određuju Istrijani, već Istra stvara Istrijane“ Rudolf Ujčić, O istrijanstvu, Pula-Žminj 2000. godina
„Tradicija nije idolizacija pepela, već održanje vatre.” Gustav Mahler, Personal Letters, 1902. godina

Istrijanstvo Data

Istrijanstvo je tradicija. Istrijanstvo je kultura. Istrijanstvo je način života. Istrijanstvo je vjera. Istrijanstvo je meta-identitet. Istrijanstvo je fluidno i hibridno. Istrijanstvo omogućava lake prelaske između nacionalnih, društvenih, ekonomskih i socijalnih identiteta. Kako bi narativna Istra bila skladna i autentična cjelina, svaki element njezine tradicije, naroda, jezika, arhitekture, mora nositi jedinstvenu povijest koja se savršeno uklapa u mozaik cjeline. Istrijanstvo lako definira svoj prostor i ima svoj teritorij. Istrijanstvo se najbolje prikazuje, usvaja, upražnjava i živi kroz jasan i održiv projekt. Istrijanstvo za svih, za one koji su tu u prolazu, privremeno, povremeno, stalno ili zauvijek.

“Veliki gradovi moraju umjesto industrije obuhvaćati poljodjelstvo. Urbani seljak je društvena nužnost”. Yona Friedman, Načelo BR. 2, Deset Načela Prostornog Urbanizma, 1962. godina.

Infra-Kultura-Istra Data

Istra ima palače i konobe. Istra ima kamen i suhozid. Istra ima Istarski ipsilon – razvijenu cestovnu mrežu, gustu mrežu puteva i staza. Istra ima željezničku prugu Parenzanu. Istra ima plin, ugljen, struju i obnovljive izvore energije. Istra ima svoj WI-FI. Istarsko urbano i istarsko ruralno, digitalno i analogno, ravnomjerno se rasprostiru po cijelom poluotoku, stvarajući potpuno umrežen i urbanizirani krajolik. Istra ima kulturu Labin Art Expressa, Gori Ussi Winnetou, Spoonse, Atomsko sklonište i KUD Idiote. Istra ima roženice, mih i harmoniku. Istra ima Sergia Pavata, Elia Piska, Vesnu Nežić Ružić. Istra ima rok i folk. Istra ima Gustafe. Istrijanstvo ispjevano i složeno u tex-mex-rock-sopile-etno-mixu. Istra ima kapuz i kobasice, tartufe, ombolo, fuže, njoke, kroštule, maneštru, malvaziju i teran.

“Danas, kako bi se stvorili novu arhitekturu i nove urbane prostore, potrebno je krenuti u nepoznato. Potrebno je uskočiti u nepreglednu planktonsku juhu sačinjenu od različitih proizvoda, tehnologija, slika, znakova i podataka koji čine taj umjetni svemir u kojem je čovjek potpuno uronjen. To silno invazivno i potencijalno silno ugrožavajuća umjetno okruženje nije ništa drugo do li konzistentni i kontinuirani okoliš pravog urbanog prostora.” Andrea Branzi,  Firenza 1968. godina

analize_gf

Agro-Istra-Turist-Non-Stop Projekt

Istra danas potvrđuje neke snažno prisutne, univerzalne, ali i veoma specifične fenomene. Istra i njezin suvremeni turizam, nova poljoprivreda i njihova jasna ekonomija, postaju kroz ovaj projekt aparati rada, zabave i dokolice, jamčeći pritom idealne uvjete, te pridonoseći prirodnoj ravnoteži između nekad protivnih interesa modernog doba. Na općoj pozadini Istrijanstva stvorena je mogućnost sklada između rada i odmora s jedne te tehnologije i prirode s druge strane.

Istarski Turizam, istarski hoteli i resorti, istarska poljoprivreda, agro-proizvodnja prekrivaju cijeli teritorij Istre te prestaju biti „mjesto“ da bi postali „stanje”. Istarsko stanje putem proizvoda agro-turističke potrošnje, proizvodnje i kulture života jednoliko cirkuliraju po društvenoj pojavnosti. Buduća dimenzija istarskog hotelskog resorta i istarskog poljoprivrednog gospodarstva podudara se s mjerilom njihovog tržišta, jasno omeđenog i definiranog poluotokom Istre, osjećajem Istrijanstva, njegove Istarske slike i globalne ekonomije.

Istarska Matrica unutar koje se koristi i upražnjava turizam i agrikultura, putem rada i zabave, te kroz proizvodnju i dokolicu, paralelno gradi trodimenzionalnu mrežu koja će jamčiti idealno slaganje na prvi pogled nepomirljivih sastavnica. Istarska infrastruktura transporta, istarska promjenjiva ekologija, istarska održiva energija, te istarska potpuna medijska i digitalna opremljenost, definiraju stanje u kojem je svako mjesto i fenomen ravnopravno dostupan i uvijek moguć. Izvan samog sustava, zapravo ne postoji više nikakva stvarnost: cijeli vizualni odnos sa stvarnošću gubi važnost, kako prestaje svaka udaljenost između subjekta i pojavnosti. Hotelski resort i poljoprivreda više ne „reprezentiraju“ sustav, nego postaju sustav sam.

Govoriti i misliti o prirodi kao o nečemu što nikad nije postojalo za sve je potencijalno jako produktivno i korisno. Danas više nego ikada trebamo novu riječ za prirodu koja govori o silno prisutnoj tehnologiji kao implicitnom konceptu. Liam Young, http://www.tomorrowsthoughtstoday.com
Živimo u svijetu komunikacija, medija gdje svatko dobiva informacije o svima. Postoji stanje univerzalne usporedbe, gdje ne samo da možete uspoređivati sebe s ljudima iz susjedstva, možete se usporediti s ljudima diljem svijeta. U takvom stanju otvorene mogućnosti ono što se predstavlja kao pristojan, pravilan i dostojanstven život može se tumačiti i kao i konačni zločin poniženja. Zygmund Bauman Liquid Modernity, 2000. godina

agroistra_2

Istarski Agro-Turistički prostor potpuno je programiran i izotropan, obuhvaćajući kroz svoje djelovanje u sebi povijesne gradove, prirodu, poljoprivredu, uzgoj stoke i riba, te njezine resurse, infrastrukturu i sve različite funkcije starih gradova i povijesnog urbanizma s njihovim proturječjima kao slike fluidnog agro-resorta. Istra, Istrijani i njihovi turisti svakodnevno i kontinuirano žive u Istra-Tartufi-Non-Stopu, Frutti di Mare-Istra-Non-Stopu, Istra-Kapuz-Pomidori-Non-Stopu, Boškarin-Istra-Non-Stopu, Istra-Oliv-Non-Stopu, Istra-Vino-Non-Stopu, Istra-Bobići-Non-Stopu, Istra-Teran-Non-Stopu, Istra-Urban-Non-Stopu, te Istra-Heritage-Non-Stopu.

istarska_zemlja

„Prirodna i spontana“ Istra prevladana je: hotelska soba postaje dobro opremljena kuća postavljena u matrici Istre. Istarska kuća sa stanovnicima koji su djelatnici non-stop-hotela, ljudima novog turizma, novim poljoprivrednicima, radnicima u agro proizvodnji, svi zajedno dobrovoljnim pregaocima i pripadnicima Istrijanstva, sljedbenicima ideje o sveobuhvatnosti prostora vremena i arhitekture Istre. Unutar ovog sustava ne postoji više nikakva klasična dobna, spolna, ekonomska ili politička hijerarhija, niti postoje posebne fizičke konfiguracije koje kontroliraju ljude. Svi žive i rade, odmaraju se i zabavljaju u kontinuiranoj masi arhitekture prirode i društva, arhitekture Fluidnog Aro-Turizma, arhitekture Agro-Turist-Istre-Non-Stop.

istarska-hiza

Tekst i projekt je dio predavanja održanog u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa Inicijativa Višnjan. Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana.