Naturist Brutalist

Kad se na jednom mjestu spoje plemenite ideje države blagostanja koja je svojim građanima htjela podariti pravo na rad, osigurati kvalitetan stan i omogućiti zaslužen odmor kroz kvalitetno osmišljenu dokolicu, zatim nagost i potpuna ogoljelost ljudskog tijela te brutalistička arhitektura, dobijemo francuski naturistički resort Cap d’Agde.

Cap d’Agde je planiran u sklopu velike misije i opsežnog plana, radno nazvanog Misija Racine, koja je imala zadatak izgraditi novi turistički raj Europe. “Francuska Florida”, kako su je tada neki nazivali, trebala je stasati u prepoznatljivu turističku destinaciju, mjesto koje će tijekom cijele godina privlačiti i zadržavati potpuno gole, k’o od majke rođene turiste iz sjeverne Europe i cijele Francuske.

Zemljište na kojem se i danas nalazi najveći europski raj za nudiste stoljećima je graničilo s dugom pješčanom plažom na Cap d’Agde u vlasništvu obitelji Oltra. Tipična Francuska obitelj s obale Languedoca dugi je niz godina obrađivala maslinike i vinograde uz dugačku pješčanu plažu. Nakon Drugog svjetskog rata braća Oltra primijetila su da turisti dolaze u sve većem broju, kampiraju i borave na njihovoj zemlji, te da se mnogi od njih vole kupati i sunčati potpuno nagi, goli, kao od majke rođeni.

Braća Oltra počeli su sve više formalizirati aranžmane za kampere-golaće na svojoj zemlji, što je ubrzo dovelo do stvaranja Oltra Cluba koji je bio prvo karavansko i kamp naturističko naselje u ovom dijelu Europe. Kamp je postajao sve više popularan, posebno među mladim slobodoumnim obiteljima. Njemački i Nizozemski turisti koji su bili u većini, počeli su uvoditi nove slobode ponašanja, otvorene seksualnosti i tjelesne prisnosti.

U ranim 1970-ima, kada vlada Georgesa Pompidoua izrađuje planove za razvoj Languedoc-Roussillon obale, naturizam i razmišljanje o golim turistima u početku nisu imali mjesto u razvojnim projektima. No, Paul René Oltra, jedan od braće, odlazi na sastanak u Paris, u sjedište  developera ovog, za Francusku kapitalnog turističkog welfare projekta. Paul uvjerava izrađivače plana da u svoj projekt uvrste i naturistički resort, nudistički hotel u Cap d’Agdeu. Ubrzo nakon toga, tijekom 1973. godine, plaža je službeno označena kao nudistička te su također doneseni i specifični, nikada prije napisani niti osmišljeni propisi za novo naselje naturista.

Ubrzo nakon početka turističkog života u Cap d’Agde, tijekom ranih 70-ih, glavni arhitekt Jean le Couteur projektira i izvodi prvi dio naselja s malim apart-hote gradićima Port Natur i Port Ambonne. Izgrađeni su prvi stanovi za najam i prodaju, trgovine te prostrani vanjski bazeni. Kasnije su izgrađeni hoteli i veliki brutalistički landmarkovi Heliopolis i Port Venera, dok je Port Natur znatno proširen. U drugoj fazi izvode se trgovački centar s trgovinama, caffe barovima i restoranima. Potencijalno, mogli ste provesti cijeli odmor bez napuštanja područja, i što je najvažnije, bez oblačenja i jednog komadića vaše uobičajene odjeće.

U godinama kada su pisma bili jedini način komuniciranja i prenašanja vijesti na daljinu, poruka razglednice bila je jedan od najpoznatijih i najslikovitijih medija u prenašanju energije i atmosfere koja je vladala u ovom raju za golaće. Seksualne slobode, tolerantnost i otvorenost, utjecaji hippy pokreta iz toga vremena, nova flover-power generacija, iznjedrila je slike svoga vremena koje jasno govore o potpuno drugačijem ozračju, atmosferi i odnosu naspram tijela, arhitekturi i turizmu.

Dok su se još brutalističke građevine dizale, dok su brojni kranovi i buldožeri rovali pješčano tlo prekriveno gustim šašem, na drugom netom dovršenom dijelu Cap d’Agdea stajao je novi betonski resort, eliptična građevina koja je utjelovila snagu i istinu gole arhitekture. Bile su to nove brutalističke konstrukcije podržane golim tijelima mlade i slobodoumne generacije, neopterećene brigama koje će se ubrzo javiti u 80-ima godinama 20-og stoljeća. Dokaz ovim tezama su i slike predivnih mladih djevojaka koje poziraju na stijenama netom nasipane velike plaže, a u njihovoj pozadini posložena je dugačka linija kranova i dizalica koji nastavljaju tijekom sezone izgradnju novog dijela ljetovališta.

Na vrhuncu svoje popularnosti Cap d’Agde postaje prepoznatljivo i upečatljivo mjesto koje je svojim slikama i razglednicama gole arhitekture i nagih tijela uvjerila svijet da je moguć i takav, novi raj na zemlji. Poznati Francuski proizvođač automobila Peugeot odlučuje svoju marketinšku kampanju, i fotografiranje svog novog modela Peugeot 104 Berline realizirati upravo u Cap d’Agde resortu. Napredna arhitektura turizma u trenutku je postala okvir za komunikaciju slika o novom malom automobilu za mlađu populaciju. Automobil kojeg pokreće i realizira neopterećeni status i veličina, te veoma jasan stil i poruka novog vremena.

Nakon perioda u 80-ima Cap d’Agde ulazi u svoj krizni period. Nestaje prvo oduševljenje naturizmom i dijelovi hotelskog naselja se prodaju velikim poduzećima-iznajmljivačima, te privatnim vlasnicima mahom iz Njemačke. Tijekom prve krize, u toku promjena u shvaćanju i prakticiranju naturizma, nova grupacija golaća zauzima hotelski resort. Swingeri i njihove radikalno slobodne grupe organiziraju prisvajanje Cap d’Agde infrastrukture. Ubrzo nastaje otvoreni sukob između ovih radikalnih seksualnih praktikanata i slobodoumnih naturističkih porodica koji su naturizam i Cap d’Agde shvaćali kao svoj mirni, nagi grad.

Danas ovaj goli grad vješto balansira između swingerstva i naturizma, između radikalnog prakticiranja otvorene seksualnosti i slobode tijela, perverzne otuđenosti i otvorene nagosti, zabranjujući pritom svako slobodno i nekontrolirano fotografiranje. U vremenu kada su fotografije apsolutno moguće dijeliti, slati i komunicirati neovlašteno snimanje, neovlašteni ulaz i komunikacija golih s obučenima potpuno je zabranjena. Brojni znakovi postavljeni u resortu upozoravaju i prijete kaznama od godinu dana zatvora i 15 000 Eura globe za svako seksualno uznemiravanje, slikanje i dijeljenje seksualnih poruka. Od slobodnih i svima dostupnim razglednicama s golim ljepoticama i brutalističkom arhitekturom, do slika koje su zabranjene za dijeljenje čovječanstvo je napravilo puni krug. U čekanju da se kretanje u ovom uvijek otvorenom krugu ponovo započne uživajmo u komforu, sigurnosti, nadzoru i predvidivosti suvremenoga turizma 21. stoljeća.