Privremeni Grad – Globalni Trag – AfrikaBurn

Da bi nastao grad za to mora postojati jasan razlog i povod. Za nastanak grada potrebno je autentično i dobro promišljeno mjesto, prigodan plan te jasan scenarij razvoja kroz vrijeme. Za grad su potrebni ljudi, često istomišljenici, kojima grad služi i jasno ih predstavlja. Grad je ideološka, društvena, politička, ekonomska, infrastrukturna i graditeljska platforma. Grad je utemeljen na vjerovanju, otvorenoj razmjeni ideja i dobara, mjesto je to prožeto iskrenim i nesputanim življenjem njegovih programa i događaja.

Neovisno radi li se o gradu starom nekoliko tisućljeća, ili pak privremenom gradu koji traje, diže se, raste, jenjava i nestaje u samo nekoliko dana, za grad je potrebno načelo postanka i jasni principi trajanja u vremenu. Dokaz i vjerodostojan primjer da grad može nastati, postojati i nestati, te se ponovo periodično javljati na jasnim i prepoznatljivim načelima suvremenosti, najbolje prikazuje primjer Grada AfrikaBurn. Stanovnici ovog grada vjeruju u svoja jednostavna načela, jasno ispisana i predstavljena svim potencijalnim stanovnicima, gostima, putnicima i namjernicima.

AfrikaBurn je zajednica dobrovoljnih sudionika velike manifestacije i događanja, stvorena i vođena jasno ispisanim principima. Zajednica AfrikaBurn dijeli isti skup ideala s Burning Man festivalom. AfrikaBurn je regionalni događaj, privremeni grad, sustav pravila i scenarija korištenja specifičnog prostora, jasna definicija mjesta provedena kroz plan i događaje. AfrikaBurn organizira tematske susrete ljudi sa svih strana svijeta, okupljenih oko Each One Teach One projekta, platforme koja potiče razmjenu znanja.

 

Načela AfrikaBurna nisu zapovijedi, ona nisu ni pravila, to su ideali koje nude smjernice kako izgraditi i okupiti prepoznatljivo i kompaktno društvo. Ideali AfrikaBurna mogu izmisliti konkretan svijet, te tako osmisliti i stvoriti sami sebe. Svatko tko zaželi može biti dio AfrikaBurna, on poziva svih, pozdravlja sve, poštuje svakog stranca i prima nove stanovnike grada. AfrikaBurn nema preduvjeta za sudjelovanje u zajednici, svatko može slobodno djelovati i živjeti unutar AfrikaBurna.

Mi, stanovnici AfrikaBurna, posvećeni smo djelu uzajamnog darivanja. Vrijednost dara je bezuvjetna. Pod darivanjem se ne podrazumijeva povrat, trampa i zamjena, za jednake ili slične vrijednosti. U cilju očuvanja duha darivanja, naša zajednica nastoji stvoriti društveno okruženje koje nije pod utjecajem komercijalnih sponzora, transakcija ili oglašavanja. Spremni smo zaštitili bogatstvo i različitost naše kulture od takvog i sličnog iskorištavanja. Odolijevamo zamjeni potrošnje za novo kolektivno participativno iskustvo.

 

 

idis_gif_2

 

AfrikaBurn jasno potiče pojedinca da otkrije, vježba i oslanja se na svoje unutarnje resurse. Radikalno samoizražavanje AfrikaBurna proizlazi iz jedinstvenih darova i participacije pojedinca. Nitko osim pojedinca ili skupine suradnika ne može odrediti njegov sadržaj. To se nudi kao dar drugima. U tom duhu, davatelj treba poštivati prava i slobodu primatelja. Naša zajednica cijeni kreativnu kooperaciju i suradnju. Nastojimo proizvoditi, promicati i zaštiti društvene mreže, javne prostore, umjetnička djela, i metode komunikacije koji podržavaju takvu interakciju. Cijenimo civilno društvo.

Članovi zajednice AfrikaBurna koji organiziraju događaje trebaju preuzeti odgovornost za opće dobro i nastojati da prenose građanske odgovornosti sudionika. Oni također moraju preuzeti odgovornost za vođenje događaja u skladu s nacionalnim i lokalnim zakonima. Naša zajednica poštuje okoliš. Zalažemo se da ne ostavljamo fizičke tragove naših aktivnosti gdje god se okupljamo. Mi počistimo nakon sebe i nastojimo, kad god je to moguće nakon što napustimo takva mjesta, ostavljamo prostor i uvjete za život u boljem stanju nego kad smo ih našli.

Naša zajednica AfrikaBurna zalaže se za radikalno sudioničku etiku. Vjerujemo da se transformativne promjene, bilo u pojedincu ili u društvu, mogu dogoditi samo posredstvom dubokog osobnog sudjelovanja. Mi u AfrikaBurnu ostvarujemo se isključivo kroz ono što radimo. Svi su pozvani na posao i rad u AfrikaBurnu. Svi su pozvani da igraju igru AfrikaBurna. Mi činimo svoj svijet stvarnim kroz akcije koje otvaraju nove poglede i iskustva, nove osjećaje pripadnosti i življenjem istim srcem svih stanovnika AfrikaBurna.

U AfrikaBurnu neposredno iskustvo je na mnogo načina najvažnija vrijednost u našoj otvorenoj kulturi. Tražimo da se prevladaju prepreke koje stoje između nas i da priznamo sebe, spoznamo stvarnost oko nas, sudjelovanje u društvu i kontakt s prirodnim svijetom koji prelazi ljudske sile. Niti jedna ideja ne može se zamijeniti za iskustvo AfrikaBurna. Kao samostalna zajednica, vjerujemo da odgovornost za širenje naše kulture leži sa svakom od nas, svi smo mi kolektivni čuvari naše osobene kulture. Kada se za to ukaže prilika, promičemo znanje dalje, na druga mjesta, na druge prostore, ljude i događaje.

 

Idis_sporiji

 

Ovi jasno napisani principi i ideali postojanja u gradu AfrikaBurna ostavljaju trag i unapređuju stanje u prostoru, definiraju prepoznatljivo mjesto, uspostavljaju odnose među ljudima, stvaraju novu urbanu mrežu oblikovanu akcijama i događajima u specifičnoj kulturi. Karta Google Mapsa aktivna i ažurirana nakon svakog događanja, najbolje govori kako ovaj, iako samo provremeni prostor grada, snažno postoji na globalnoj karti svijeta, precizno projektirajući kolektivnu mapu svijesti AfrikaBurna.