Supetar – Texas

Graditi izgleda jednostavno, ali izgraditi novi grad silno je zahtjevan posao. Kombinirajući naše dugogodišnje iskustvo u građenju, višegodišnje istraživanje i promišljanje drevne europske kulture, stvorili smo novi grad Adriaticu, prvu pravu zajednicu koja savršeno balansira između europske tradicije, potreba američkog društva, i njegovog veoma zahtjevnog tržišta. Adriatica Projekt sadrži sve, u nju smo smjestiti Vaše potrebe, poslovne i trgovačke centre, trgovine i restorane, stambene objekte, i više od toga, duh Supetra. Dođite da biste povjerovali. Jeff Blackard, Adriatica, McKinney, Texas

 

GIF-004

 

Ovim jasnim riječima i snažnom porukom, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, developer i poduzetnik Jeff Blackard tumači svoj projekt dalmatinskog resorta smještenog u texaškoj ravnici pored grada McKinneya. Kada je Jeff prije desetak godina posjetio Supetar na otoku Braču, na prvi se pogled zaljubio u mjesto, ljude i dalmatinsku arhitekturu. Nekoliko godina marljivi i znatiželjni poduzetnik mjerio je, fotografirao i istraživao tradicionalnu gradnju. U suradnji s lokalnim graditeljima proučavao je materijale, kamen, kupe kanalice i drvene konstrukcije te lokalnu vegetaciju, flotu i faunu dalmatinskog pejzaža. Nakon precizno provedenih istraživanja, Jeff Blackard započinje projekt te u suradnji s američkim ekspertima i dalmatinskim graditeljima planira i izvodi Supetar u centru toplog Texasa. Rođena je nova Adriatica.

 

 

Adriatica Projekt je, kako kaže, njegova jedinstvena prilika da u potpunosti provede „Neo Retroism“, ideologiju koja je postala njegova životna misija. Jeff ju jasno definira kao filozofiju koja zagovara reinkarnaciju kulture sela staroga kontinenta, smještenom u današnjem okruženju Amerike, zadovoljavajući pritom sve potrebe stanovnika suvremenog grada. Drugim riječima, Blackard se želi boriti protiv onoga što on naziva “pravnom segregacijom” uzrokovanom zoniranjem u prostornom uređenju. On želi vratiti duh sela koji možete naći u Europi ili u Americi prije 1900-ih, kada su ljudi iz različitih slojeva bili povezani osjećajem zajedništva.

 

GIF-007

 

Danas u Adriatici žive sretni ljudi. Jeff Blackard je, nakon što je prodao sve nekretnine, za vlastite potrebe zadržao visoki crkveni toranj i malu kapelu Bella Donna Chapel, položenu na malom otočiću usred umjetnog akumulacijskoj jezerceta. Ove građevine nisu klasične vjerske ustanove, u njoj ne žive fratri ili svećenici. Toranj je zapravo Jeffov penthouse, antena za telekomunikacijske operatere, poslovni prostor s velebnim pogledom na njegovo remek-djelo. Mala crkvica, izvedena u romaničkom stilu, namijenjena je i isključivo služi uslugama vjenčanja. Romantična texaška vjenčanja, u tradicionalnoj odori kauboja sa šeširima, čizmama i kožnim uresima, kombinira se i pretapa s kamenim interijerom, kamenim preslicama, pleterima i dekoracijom dalekog Supetra. Raj na zemlji, pastorala Dalmacije, transponirana u prostor novih i neograničenih mogućnosti, u vrijeme koje realizira svaku želju, u grad koji rađa Vašu kuću iz snova.