EPK Rijeka 2020 Prezentacijsko-Edukacijski Centar

U sklopu kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. osmišljen je projekt “Luka Različitosti”. Putem osnovnih konceptualnih tema Voda, Rad i Migracije promišljaju se i stvaraju nove slike grada smještenog između neizvjesnosti izazova i trendova globalnog društva, te jasne mogućnosti da se kroz ovaj projekt omogući reinvencija lokalne osebujnosti temeljene na zatečenim povijesnim i kulturnim datostima mjesta.

U sklopu prezentacije programa rada, koji je povjerenstvu za ocjenu i evaluaciju kandidature prezentiran u obaveznoj formi “prijavne knjige”, prigodno je osmišljen prezentacijsko edukacijski centar, izveden u prostoru Malog Salona MMSU-a na riječkom Korzu. U ovom je specifičnom prostoru moguće dobiti informaciju o programu, analizirati poruke projekta “Luka Različitosti” te veoma tjelesno osjetiti prostornu energiju programa definiranog projektom Rijeka EPK 2020.

U suradnji s arhitekticom Idom Križaj Leko, te timom suradnika s kojima smo od samog početka kandidature osmišljavali koncept projekta, izveden je prostor koji ima za cilj završno osnažiti ambiciozni projekt izgradnje ljudskih kapaciteta, te jačanje građanskih inicijativa kao glavnog pokretača ovog specifičnog projekta. Prezentacijsko-edukacijski centar koji jasno predstavlja i prostorno materijalizira ideju projekta, ne udovoljava samo znatiželji javnosti, nego postaje prostor za izražavanje prava suradnika, građana i medija u završnom moderiranju i formiranju projekta.

 

GIF_elementi600

 

Prezentacijsko-edukacijski Centar Rijeka 2020 sastoji od tri zasebne cjeline, tri različite tematske sobe kroz koje se opisuje projekt, ali se i istovremeno otvara mogućnost za debatu o programu i njegovom utjecaju na lokalnu zajednicu. Prva prolazna soba nazvana je “Kuhinja”, te stvara prostor otvorenog i toplog doma za sve goste. Istovremeno ona osim  što preuzima naziv jednog od glavnih Programskih Pravaca projekta EPK Rijeka 2020, sama kroz različite prostorne odnose i događanja pojašnjava koncept, te otvara diskusiju o ponuđenom programu.

Na ulaznom dijelu “Kuhinje” postavljen je “work in progress” zid koji pokazuje fotografije, video zapise, zapisnike, skice i dijagrame svih faza osmišljavanja projekta. Zamišljeno je da se zid tijekom dvotjednih događanja u prostoru nadopunjava i dograđuje novim zapažanjima i zaključcima.

 

 

U drugoj sobi, prostornoj karti – trodimenzionalnom dijagramu, posjetitelji svjedoče programu direktno prebačenom u prostor. Hodajući ovom sobom spoznajemo dijagram i pravce zamišljenih projekata, te njihovu konkretnu povezanosti, koheziju i trajni utjecaju na prostor i vrijeme. Specifični projekti i događaji putem precizno definiranih mjesta, pokrenuti su jasnom idejom i konceptom, te izraženi kroz sedam programskih pravaca: Slatko i slano, Doba moći, Kuhinja – centar za kreativne migracije, Lungomare – Muzej u pokretu, 27 susjedstva, Dopolavoro – nestalna povijest rada i Ciglena kuća. Ovakvi jasno definirani pravci spajaju i umrežavaju prostor, stvarajući projektom EPK Rijeka trajnu mrežu, sustav raskršća i aktivnih točaka koje definiraju prepoznatljivi i trajni urbani arhipelag, disperzirani grad različitosti, prostor migracija i različitih mogućnosti korištenja.

 

ZIDOVI_svjetlo600

Treća soba predstavlja i prikazuje emociju projekta. Ova tamna soba, u koju se ulazi kroz pukotinu nastalu na spoju i dodiru prostorne karte i zatečenog zida galerije, uvodi nas u konkretan projekt. Ulazimo u predstavu održanu u prostoru napuštene energane u tvornici papira Hartera, smještene u kanjonu rijeke Rječine. Video projekcija i snažni audio snimak prikazuje fragmente predstave Kazališta Hotel Bulić, pod naslovom ‘Svršimo s božjim sudom, treći dio”. Osim tjelesnog osjećaja vibracija, zvuka i slika ova soba svojevrsni je prostorni zaključak, jasno pojašnjenje temelja nastanka, ali i nedvosmisleni smjerokaz kojim se putem kreće projekt EPK Rijeka 2020.

Prezentacijsko-edukacijski centar i program za Europsku prijestolnicu kulture 2020 “Luka Različitosti” pokazuje u samom procesu i postupku kandidature da ne želi biti nakupina događanja u kulturi, at-hoc kolekcija “evenata”, niti prilika za privremeni posjet ili rezidenciju kreativnih ljudi sa različitih strana Europe, već jasan i nedvosmislen projekt oslonjen na vlastitu kulturu, koji putem jasnih smjernica i pojmova Rada, Vode i Migracije trajno i jasno redefiniraju prostor, vrijeme i konkretne događaje Rijeke u vremenu do 2020. godine.