LaDar Pogled U ScanLAB Svijet

Kada je tijekom 2009. godine tvrtka Faro ustupila jedan od svojih uređaja za lasersko snimanje i digitalnu reprodukciju 3D slika prestižnom Bartlett School of Architecture u Londonu, nitko nije mogao naslutiti u kojem će se smjeru razviti mogućnost drugačijeg gledanja i shvaćanja suvremenog okoliša. Mladi i ambiciozni studenti arhitekture Matthew Shaw i William Trossell u ovim su uređajima i aplikacijama za trodimenzionalno snimanje prostora otkrili silan potencijal te su počeli istraživati i svojim specifičnim slikama prikazivati drugačiji, potpuno skriveni svijet oko nas.

Odmah nakon diplome, tijekom 2011. godine, Matthew i William pri svojoj školi osnivaju istraživački laboratorij pod nazivom ScanLab. Studentski projekt prerastao je u vodeću svjetsku platformu za izradu 3D laserskih skenova i snimaka nevidljivih ili teško pristupačnih dijelova svijeta. Opremljeni visokom tehnologijom za virtualnu prostornu reprodukciju bilo kojeg mogućeg mjesta ili predmeta, od arheologije starih gradova i njegovih nevidljivih podzemnih tunela, preko ledenih santi u bespućima ledenjaka sjevera, do muzeja i galerija, ova dvojica mladih arhitekata stvaraju svoj novi projekt; 3D svijet sastavljen od milijarda milimetarski precizno snimljenih točkica u prostoru.

Lasersko skeniranje ili LaDar  kako ga većina stručnjaka naziva, koristi se već desetljećima u području vojne industrije, geodezije, arheologije i geologije. Naziv ove specifične tehnike snimanja spaja riječi “laser” i “radar”. Putem ova dva svima poznata i bliska pojma odmah se nudi i zaključak kako ovaj sustav radi i funkcionira. Masivni 3D skener, postavljen na tronožac, pušta infracrveni laser u prostor. Dobivši pritom odraz puštenog traga, u djeliću sekunde mjeri udaljenost od uređaja do mjerene točke, vršeći ovu veoma prostu radnju nevjerojatnih milijun puta u sekundi. Ovako dobivene mjere stvaraju sustav prostorne mreže i točaka koje čine “oblak točaka” visoke rezolucije, stvarajući jasnu 3D sliku mjesta, apsolutno savršen prikaz površina, digitaliziranu 3D rekonstrukciju bilo kojeg objekta ili predmeta na kugli zemaljskoj.

U proteklim godinama je Scan Lab razvio ovu jedinstvenu vještinu i usavršio majstorstvo svog neobičnog, ali veoma traženog i upotrebljivog obrta, primijenivši ga na različitim i neočekivanim područjima. Tijekom 2011. godini putovali su Arktikom te su s istraživačima sa Sveučilišta Cambridge koristili lasersko skeniranje kako bi dokumentirali klimatske promjene na ledenim santama udaljenog kontinenta. Između ostalog, u suradnji s forenzičkim arheolozima, radili su na skeniranju koncentracionih logora u Bosni snimajući barake i stratišta u Omarski, s povjesničarima i novinarima BBC-a otkrivali su arheologiju i skriveno podzemlje Rima, dok su s Vivienne Westwood radili na prvom svjetskom laserskom snimanju modne kampanje.

Tijekom prošle godine, ScanLab je snimio i istražio nevidljivi, te mnogima potpuno nepoznati podzemni svijet London Post Office Railwaya. Mail Rail, kako ga stanovnici Londona nazivaju, bio je automatizirani sustav za prijevoz pošte i transport paketa ispod grada od davne 1927. pa sve do 2003. godine. Na svom je vrhuncu Mail Rail prevozio do 4 milijuna pošiljki dnevno. Njezinih 35 kilometara zatvorenih tunelskih staza položenih na dubinama i do 20 metara ispod grada, stvaraju nevjerojatan, potpuno skriven i nejasan svijet. Tijekom prošle godine, British Postal Museum & Archive dobio je dozvolu za uključivanje jednog dijela staza u javne i društvene namjene. Podzemni tuneli biti će tako dio novog poštanskog muzeja te se tijekom 2017. godine predviđa njegovo useljenje.

Projekt snimke Mail Raila sadrži 223 laserskih skenova, marljivo i precizno prikupljenih tijekom četiri radna dana. Svakom skenu trebalo je od 10 minuta do pola sata rada da završi svoje snimanje. Nakon što je terenski rad bio učinjen, ostao je rad u laboratoriju, rad s programom koji prebacuje pojedinačne skenove u “3D oblake” nastale spajanjem točaka snimljenog dijela ili prostornog isječka. Skeniranje Mail Raila se sastoji od više od 11 milijardi točaka, koristeći više od 1 terabajta prostora za svaku pohranu. ScanLab je ovom prilikom, paralelno s puštanjem laserskog snopa, fotografirao zatečeni prostor. Tako snimljene slike kasnije su korištene za dodavanje boja i tekstura na plohe snimljenog i generiranog 3D modela. Iako postojeća tehnologija već sadrži mogućnost automatske aplikacije fotografija, ScanLab ipak voli svoje tehnike, živopisne boje grupnih skenova dio su njihove tajanstvene čarolije.

Kada bolje pogledamo što ScanLab proizvodi, ne možemo se oteti dojmu da gledamo neku vrstu umjetničkog djela. Ovo se djelo otvoreno predaje svima nama da hodamo, letimo i plivamo kroz skenirani svijet, u jedinstvenom osjećaju spoznaje i oduševljenja slojevima prostora, njegovim poznatim, mogućim, ali jednako tako i nemogućim perspektivama. Scan Lab proizvodi neku vrstu volumetrijske fotografije, inspirativnu sliku “x-zraka” izgrađenog okoliša kojom ne samo da shvaćamo i spoznajemo površinu i oblike, već nas ona navodi na nova razmišljanja otvarajući pritom čitave (i nove) količine prostora u svoj svojoj skrivenoj cjelini.

Kada su Shaw i Trossel tijekom 2011. godine osnovali ScanLab, dobar i prosječan laserski skener koštao je koliko i kuća u nekim svjetskim gradovima poput LA-a, Londona ili Milana. Danas ovakav uređaj možete dobiti za cijenu jednog dobrog, luksuznog automobila. Kako kaže Geoff Manaugh, utemeljitelj arhitektonske stranice BLDG blog: “ScanLab su uvijek bili spremni zloupotrijebiti skupocjenu opremu te je to zapravo, s distance od nekoliko godina od početka rada i istraživanja s ovim tehnologijama, bio i njihov središnji uspjeh. Shaw i Trossell su kao dva dobra prijatelja koja su preko noći ukrali skupocjeni Ferrari, ali ne zbog snobovskog prestiža i glamoura u javnosti, već iz jedine želje da postanu najbolji svjetski akrobatski vozači, istraživači brzina i uzbuđenja vožnje nepoznatim prostorima i neistraženim tunelima.”