Constant Content

Mi smo živući simboli bezgraničnog svijeta, svijeta slobode, svijeta bez oružja, gdje svatko može neometano putovati od središnje Azije do  Atlantske obale, od visoke platoe Južne Afrike do Finskih šuma.
Vaida Voivod III,  Predsjednik Svjetske zajednice Roma, Algemeen Handelsblad, Amsterdam, 18. svibnja 1963.

Manje je poznato da je jedan od najvećih arhitektonskih koncepata 20-og stoljeća nastao inspiriran upravo ovim riječima i razgovorom zabilježenim u jednim Holandskim dnevnim novinama. Također, zaboravlja se da je za svoj legendarni projekt New Babylon umjetnik Constant Nieuwenhuys početni imput dobio u malom gradiću Alba, pokrajine Piemonte u Italiji, gdje su se tokom mnogo godina Romi zaustavljali i kampirali.

Gradić bi jednom tjednom, točnije subotom, ugostio stočarski sajam. Tamo bi Romi postavili svoje šatore kako bi se zaštitili, izolirali te improvizirali skloništa pomoću kutija i dasaka koje bi trgovci ostavili. No, svaki put nakon što bi Romi prošli, bilo je potrebno da se mjesto sajma počisti, a to je nagnulo Gradsko vijeće da donese odluku o zabrani pristupa. U znak kompenzacije, dodijelili su im malo zemlje na obali rijeke Tanaro koja prolazi kroz Albu. Tijekom prosinca 1956. godine u društvu slikara Giuseppea Pinot- Gallizia, vlasnika tog neujednačenog, blatnog, pustog terena, Constant dolazi u posjet lokaciji.

Uočio je da Romi s nekoliko prikolica zatvaraju prostor daskama i aluminijskim limenkama i tako grade ograđeni prostor – “Ciganski grad”. Upravo tog dana zamislio je shemu stalnog tabora za Rome iz Albe i taj je projekt podrijetlo niza maketa Novog Babilona.

Novi Babilon, bilo gdje da je izgrađen, formiran je ispod jednog krova, s pomičnim elementima, rezidencija koja se zajednički koristi; prolazna, stalno preuređena struktura. Nomadski kamp na planetarnoj ljestvici zamišljen je i prvi puta izgrađen kroz niz maketa tijekom ljeta 1963.u Amsterdamu.

 

 

 

 

Utilitarističko društvo – Ludističko društvo

 

Za Constanta ovaj pojam označava sve poznate oblike društva, uključujući i suvremenu kapitalističku i socijalističku Državu. To afirmira temeljnu stvarnost, istu za sve oblike života u zajednici, starih i novih, odnosno eksploatacije (korištenja) sposobnosti ljudskog bića za rad.”Korisnost” je osnovni kriterij zahvalnosti prema čovjeku i njegove djelatnosti. Kreativni čovjek, Homo Ludens  (čovjek koji se igra)  može samo tvrditi svoja prava u rijetkim prilikama. Suprotno od utilitarnog društva, ludičko (igračko) društvo je u poziciji da razvije svoju kreativnost, to je društvo u kojem je ljudsko biće oslobođeno automatizacije produktivnosti rada. Socijalna pravda nije jamstvo za slobodu ili za kreativnost, koja je ostvarenje slobode. Sloboda ne ovisi samo o socijalnoj strukturi, nego i produktivnosti, a povećanje u produktivnosti ovisi o tehnologiji. “Ludističko društvo ” je u tom smislu novi koncept.

 

Mreža

 

Constant u svom radu opisuje stanje u kojem je očito da osoba koja može slobodno koristiti svoje vrijeme tijekom cijelog života, koja je slobodna da ide tamo gdje želi, kada želi, ne može u potpunosti iskoristiti tu svoju slobodu u svijetu u kojem vladaju sat i nužno fiksno boravište. Mobilnost, neprekidna fluktuacija stanovništva – logična posljedica ove nove slobode – stvara drugačiji odnos između grada i naselja. Bez poštivanja rasporeda, bez fiksnog prebivališta, ljudsko biće će se iz nužnosti upoznati s nomadskim načinom života u umjetnom, potpuno “izgrađenom” okolišu. Constant to okruženje naziva Novi Babilon, te kaže da ovaj sustav i mreža nema ništa, ili gotovo ništa, od “grada” , u tradicionalnom smislu te riječi. Novi Babilon završava nikuda (s obzirom na to da je zemlja okrugla), ona ne poznaje granice (jer nema više nacionalnih ekonomija) ili kolektivnosti (s obzirom na to da čovječanstvo fluktuira). Svako mjesto je dostupno jednome i svima.

 

Realizacija

 

Gradnja Novog Babilona za Constanta može početi onda kada se gospodarstvo isključivo usmjeri na zadovoljavanje naših potreba, u najširem smislu te riječi. Samo takvo gospodarstvo dopušta potpunu automatizaciju ne-kreativne aktivnosti, a time i slobodni razvoj kreativnosti. Ostvarivanje Novog Babilona je spor proces rasta u sektorskom svijetu koji postupno zamjenjuje postojeće urbane strukture. Isprva se vide, među konglomeratima, izolirani sektori koji postaju polovi privlačnosti prijašnjeg do te mjere da, s vremenom koji se konzumira u radu smanjuje, naselje postaje neorganizirano. Tijekom tog vremena, sektori su okupljališta, društveno-kulturnih vrsta centara, a zatim, kako se njihov broj povećava i veze koje ih ujedinjuju povećavaju, aktivnosti unutar sektora postaje specijalizirana i sve autonomne u odnosu na stambenim područjima. U prvoj fazi, udaljenost između sektora i grupnim sektorima povećava potražnju za bržim sredstvima kretanja. Prelazak stambenih područja od jednog sektora do drugog mora biti što kraći.

 

Topografija

 

S obzirom na opseg društvenog prostora u sektoru mreže, i njegova kontinuiteta, prostor brzog kretanja više se ne podudara s Novo Babilonskom načinom života.  No, bez sumnje, Constant je svjestan da bi netko i dalje tražio da se brzo kreće s vremena na vrijeme, zemljištima kraćih udaljenosti, ili po zraku. Zračni prijevoz se po njemu može zamisliti na terasi krovova, uključujući avionske piste i pristaništa za helikoptere. Također, Constant zamišlja i cestovnu mrežu koja je što više moguće nezavisnija od sektora mreže. Topografski pregled Novog Babilona postavlja probleme koji se ne mogu riješiti ako se koriste tradicionalna sredstva kartografije. S obzirom na to da je s jedne strane njegova organizacija projektirana na mnoštvu razina (prizemlje, platforme unutar sektorsku volumena, terase i krovovi), poveznice između razina, priroda komunikacija i rješenja kontinuiteta stvorena između razina može nastati samo i isključivo u obliku makete. S druge strane, strukture su sve samo ne trajne. U biti, New Babylon je za Constanta više pitanje mikro-strukture u stalnoj transformaciji u kojem faktor vremena kao četvrte dimenzije igra značajnu ulogu.

 

Pojačavanje prostora

 

U Novom Babilonu, gdje se priroda i struktura prostora čvrsto mijenjaju, pojedinac će puno intenzivnije iskoristiti globalni prostor. Volumen društvenog prostora i društvene djelatnosti u prostoru imaju dvije posljedice: raspoloživost prostora za pojedinačnu upotrebu je veća nego u društvu s klasičnim stacionarnim stanovništvom, međutim, nema više praznog prostora, neiskorištenog prostora čak niti za kratko vrijeme, a kako pojedinac čini kreativno korištenje istog, njegov se aspekt mijenja toliko mnogo i toliko često da relativno mala površina nudi kao varijacija na putu oko svijeta. Udaljenost, brzina, prostor više nisu mjerilo kretanja. Da biste uspjeli u životu , stvaranje i ponovno stvaranje je neprekidno.

 

Tekstovi nacrti i makete koje materijaliziraju misli ovog inteligentnog umjetnika i nakon 50 godina intrigantna su baza za promišljanje arhitekture suvremenog društva. Bilo da se radi o metalnom modelu, kolažiranoj karti, nacrtu pojedinog sektora New Babylona, videu, knjizi ili se pak samo radi o potpisu, autogramu umjetnika s kataloga za izložbu iz davne 1963. godine u Stedelijk muzeju, trajna su inspiracija za sve nas, prvenstveno u svom poticajnom “sadržaju”. Constantovom Content-u.