Nest and Cave House Video

Danas donosim video i sinopsis Nest and Cave House videa koji je proteklih mjeseci rađen u Opatiji, Rijeci i Zagrebu.

 

 

 

Scena 1
Opatijska rivijera, 1. srpanj 2012. godine, 11 sati i 35 minuta. Pogled na Kvarnerski zaljev. Na rubu travnjaka položena je dugačka i uska bijela kuća koja jednom polovicom lebdi iznad padine, a drugom polovicom čvrsto stoji na zemlji. Bijeli kubus je u ravnoteži, te poput durbina usmjerava pogled na Kvarnerski zaljev. Vlasnik kuće je gospodin Nick, poslovni čovjek koji često putuje i u kući boravi rijetko. Voli umjetnost, plivanje, urbane atmosfere i science-fiction romane. Uz kuću sa sjeverne strane je cesta koja spaja Rijeku i Opatiju. Prolaze automobili.

Scena 2
Peter, designer i stručnjak za advertising marketing dolazi iz Zagreba da provede vikend u Opatiji. Peter je stari Nickov prijatelj i ima ključ od kuće, te ne provjeravajući ima li nekoga užurbano ulazi. U kući je Nickova prijateljica Kristina. Znaju se godinu dana. Kristina je student komparativne književnosti i jako voli fotografiju. Danas je i ona u kući, nestrpljivo čeka Nicka da ranije dođe s poslovnog sastanka. Poslijepodne dolaze i njihovi zajednički prijatelji.

Scena 3
Dolazi auto i u njemu je Nick, ulazi u garažu. Otvaraju se i zatvaraju velika otklopna garažna vrata. Garaža je jedan od tri ravnopravna ulaza u kuću. Nick ulazi u stan.

Scena 4
Nick ostavlja ključeve na malom stoliću, staroj Singer šivaćoj mašini njegove prabake koja je krajem 19-og stoljeća iz Austrije došla živjeti u Opatiju. Nick se osvrće po stanu, gleda čas na automobile, čas u dnevni boravak, čas na stubište. Obasjavaju ga sunčeve zrake koje prolaze kroz svjetlarnik iznad stubišta. -“Idem se okupati u svom velikom bazenu, baš je vruće”- kaže Nik i ode. Točno je podne.

Scena 5
Kristina se penje stubištem, nosi svoj omiljeni stari analogni fotoaparat. Razmišlja te joj nije drago da je došao Peter. Pušta Nicka da uz bazen priča sa svojim dragim i dugogodišnjim prijateljem.

Scena 6
Kristina šeta dnevnim boravkom i blagovaonicom. Nervozna je i traži motive koje bi slikala gledajući kroz prozor. -”Da odem od ove dvojice ili da ostanem”- razmišlja Kristina. -“Možda da se vratim kasnije?”-

Scena 7
Kristina silazi niz čelično stubište, odzvanjaju koraci po metalnim gazištima. Spušta se u vrt i odlazi ležati na šezlon i provjeriti svoj status na fejsu. Gleda je li netko u međuvremenu lajkao njezine nove fotografije koja je razvila i skenirala prošle večeri.

Scena 8
Pogled i panorama kroz spavaću sobu. Kroz prozor nazire se silueta Petera. Vidi se krevet, ormar, lampe, ogledalo, stolica, vješalice s mnoštvo Nickove odjeće, tuš, kada, umivaonik. Velika svilena plava zavjesa koja dijeli sobu u dva dijela složena je uz zid. Zidovi sobe su tamni i svilenkasto sjajni. U scenu na kratko i neočekivano ulazi Kristina.

Scena 9
Prolazimo brzo iz sobe ulaznim hodnikom, radnom sobom i gledamo kroz prozore. Pogled na bazen u kojem pliva Nick.

Scena 10
Peter stoji na rubu velikog azurnog bazena. Gleda u Nicka. Voda je idealne temperature. Nick roni dugim i sporim zamasima. Obrisi i silueta njegovog tijela lomi se pod zrakama sunca i namreškane površine vode. Točno je 12 sati i 30 minuta. Nick i Peter odlaze u kuću. Kristina je napravila tapase te odlaze na kat. Vrt s maslinama, stablom limuna, palmom, terasom ispod konzole i bazenom ostaje prazan.

Scena 11
Dolazi nepoznati paparazzo koji ubrzano fotografira kuću jer se ušunjao na parcelu. Dobio je informaciju da će tijekom popodneva kod Nicka boraviti lokalni celebrity. Nick nije zatvorio velika ulazna vrata ulazeći automobilom u kuću. Iskoristio je tren dok su svi u kući, te slika kuću i pogled na Kvarnerski zaljev.

Scena 12
Paparazzo odlazi na rub bazena gdje je malo prije stajao Peter i slika panoramu kuće s cijelim okolišom, pogledom na Rijeku i otok Cres koji se nazire u daljini. Točno je 12 sati i 40 minuta.

Scena 13
Peter se za vrijeme ručka porječkao s Kristinom i ostavlja Nicka da smiri situaciju. Peter nervozno izlazi iz kuće i odlazi kroz vrt u apartman za goste koji se nalazi u prizemlju.

Scena 14
Kamera je na južnom rubu parcele. Pogled na veliku bijelu konzolu gornjeg kata kuće. Peter prolazi ispod konzole i ulazi u kuću. Zaboravio je cigarete. Nervozan je. Mora se umiriti jer je saznao da ubrzo dolaze stari prijatelji Anica i Marko sa svojim roditeljima. Svi će provesti zajedničko poslijepodne u Nickovoj kući. 15 sati poslijepodne.

Scena 15
Pogled s boka na konzolu kuće dužine 15 metara. S lijeve strane grubi kamen, s desne strane na povjetarcu njišu se maslinove grančice.

Scena 16
Kamera je na južnom rubu parcele. Pogled na veliku bijelu konzolu gornjeg kata kuće. Kroz kadar prolazi mala mušica. Kristina na koljenima drži svoj laptop te surfa po netu. Dolaze Anica i Marko. Kristina se pravi da ih ne vidi.

Scena 17
Razdragano društvo sjedi ispod dugačke konzole uz stol s 13 različitih stolica. Refleksija u bijelom podgledu konzole.

Scena 18
Kamera je na južnom rubu parcele. Pogled na veliku bijelu konzolu gornjeg kata kuće. Kristina zatvara laptop, te se pridružuje društvu koje se polako skuplja oko stola.

Scena 19
Panorama ispod konzole. Društvo sjedi oko stola, priča i ispija kavu. Nick ponovno pliva u bazenu i nema ga u kadru.

Scena 20
22. srpanj 2012. 16 je sati. Pogled s ceste Rijeka-Opatija koja prolazi uz more. Između gustog zelenila lebdi bijela konzola. Pored bijelog gnijezda, kuća Nickovog susjeda Frane Pindulića i njegove žene Bosiljke. Kuća je boje breskve sa zelenim škurama i kosim krovom pokrivenom “mediteran crijepom”. Frane je bivši direktor hotelskog poduzeća Liburnija u Opatiji, danas u mirovini, a ljeti iznajmljuju apartmane. Pored susjedove kuće parkiran je srebreni Daihatsu.
Zoom-aut, otvara se pogled na kuće u šumi i crkva s tornjem u malom mjestu Veprinac. Kuća nestaje u crno bijelom noise efektu.