Kuća pored plaže, Ljeto

Dvojica prijatelja odlučila su svoju treću životnu dob proživjeti zajedno sa svojim suprugama u mirnoj kući negdje na Jadranskoj obali. Rođeni u Zagrebu, aktivno radeći i dinamično živeći nekoliko desetljeća na raznim mjestima, dugo su i strpljivo tražili pravu parcelu za gradnju svog mirnog doma. Prilikom jedne posjete otoku Krku, šetajući jednog sunčanog zimskog dana uz lungo mare u Njivicama naišli su na mirnu i pustu pješčanu plažu. U pozadini plaže otkrili su ograđeno, označeno i očito davno napušteno gradlište. Blizina mora i mir kojim je parcela odisala bili su dovoljni da se u samo nekoliko sati odluče na kupnju baš tog specifičnog i spokojnog mjesta.

Staro ribarsko selo Njivice na otoku Krku koje danas broji oko tisuću stanovnika intenzivnije se razvija dolaskom turizma 70-ih godina kada se grade prvi hoteli i male vikendice. Izgradnjom mosta, aerodroma, i naftnog terminala u Omišlju, te otvaranjem prvog pravog hotelskog resorta na Jadranu, legendarnog Haludova u Malinskoj, otok Krk postaje dio riječkog urbanog prstena, te snažni regionalni turistički centar. Početkom 90-ih dolaskom privatizacije i slobodnog tržišta počinje masivna izgradnja turističkih apartmana. Nevjerojatna količina neukusa i lošeg standara življenja nije se nikada prije više planirana i gradila, a istovremeno imala odličnu prođu i uspješno se prodavala i komercijalizirala na tržištu nekretnina kao tih godina. Moglo bi se reći da je neukus u kombinacijama za provincijalnim životnim navikama korisnika apartmana bio proporcionalan graditeljskom bumu i kapitalu koji se bogato oplodio na ovim prostorima.

Poduzeće zvučnog naziva Alfa-Adria ranih 90-ih kupuje parcelu uz more na kojoj je u prošlosti planirana obiteljska kuća te odlučuje sagraditi građevinu sa dvanaest apartmana. Gradnju započinju bez ishođenja ikakvog graditeljskog dokumenta i dozvole, a izvoditelji tokom jednog jutra otkopavaju široki iskop u stijeni visine šest metara koji bi prihvatio ukop i izgadnju suterenskog dijela apartmanske peterokatnice. Dolazi do urušavanja terena i havarije na gradilištu. Građevna inspekcija zatvara gradilište te se prostornim planovima zabranjuje bilo kakava gradnja apartmana i kolektivnog stanovanja. Dva prijatelja otkupljuju zemljište sa pravomoćnom odlukom suda o vraćanju topografije parcele u prvobitno stanje. U toku samo godine dana napravljeni su projekti i izvedena je kuća sa dva stana. Po sredini parcele postvljen je kameni zid koji djeli okoliš na dva jednaka dijela. Stanovi su uski i dvoetažni sa velikim sjenovitim tersama i loggiama koji su poput dalekozora usmjereni na pogled i pučinu mora ispred plaže.

Dolaskom ljeta i turističke sezone broj stanovnika Njivica naglo raste, te se penje na dvanaest tisuća. Plaža ispred kuće svakim danom postaje sve punija i punija. Mir parcele i spokoj kojim je odisala zimi, svakim je časom sve manji i manji. Mnoštvo vlasnika brojnih apartmana u okolici kuće okuplja se, druži, sunča, blaguje, pije, te veselo praćaka u toplom njivičkom plićaku. Svi mahom gledaju novu kuću i komentiraju arhitekturu. Razlog više za ljetnje ćakule i trač. Pitam se dali su dva prijatelja zadovoljni ljepotom prizora sa mnoštvom kupača i centrom pažnje koja im je data izgradnjom kuće? Sigurno je jedno, kroz mjesec dana Njivice će utonuti u svoj svakodnevni mir i spokoj kasnog ljeta, pa onda jeseni i zime. Kuća se predivno mjenja kao i godišnja doba.