Hartera 7, Tajni Stage i smartphone aplikacija

Završila je sedma Hartera. Nakon tri dana druženja i novih iskustava koje su nam donjeli prijatelji i posjetioci festivala donosim prikaz ovogodišnjih pratećih site specific projekata koji su obilježili trodnevna događanja. Neki će od ovih prostornih intervencija i zahvata zauvijek ostati kao još jedan prostorni trag u ovom inspirativnom prostoru. Članovi Kluba Ljubitelja Buke (KLJB) u prostoru stare tvornice papira popularno nazvanom Hartera od početka ovog projekta 2005 godine, nisu imali želju organizirati samo muzički festival, već je konačna želja svih, postepena, višegodišnja i gotovo organički prirodna metamorfoza djelova stare tvornice u novi prostorni okvir specifičnog hartera-života. Takav će prostor i njegova arhitektura vremenom biti prilagođena navikama i oblicima socjalne interakcije ljudi koje ga učestalo transformiraju, da bi ga u konačnici pretvarili u svoj, novi, drugačiji, i specifični arhitektonski ambijent. Poput prijašnjih projekta kao što je Hartera Hotel, djelovi i fragmenti instalacija i interieura prigodnih festivalskih sadržaja trajno ostaju u prostoru tvornice te vremenom bivaju dodatno korišteni i upotrebljavani za različite događaje koji nisu samo dio festivalske ponude.

Ove godine osmišljena je i projektirana nova smartphone aplikacija zamišljena kao interaktivni vodič kroz Harteru, ali i snažni alat za oblikovanje prostora, zvuka i slika Hartere. Harterina smartphone aplikacija pored uobičajenih informacija o festivalu (info o izvođačima, timetable/raspored nastupa i pozornica, podsjetnik itd.) omogućava download i čitanje “Radio Isus” stripa, te igranje interaktivnih mini igara vezanih za strip, odnosno likove i sadržaje koji se pojavljuju u stripu.

Cilj ovakvog projekta je “uposliti” korisnike aplikacije i tražiti od njih da budu kreativni te šalju svoje najzanimljivije fotografije preko kojih će se u aplikaciji automatski postavljati lica likova iz stripa. 

Sadržaji i mogućnosti aplikacije otključavaju se skeniranjem QR kodova koji su bili vidljivo i strateški raspoređeni po prostoru Hartere, a velika količina QR kodova je preko tiskanih materijala bila podijeljena ili predstavljena prije samog festivala po cijeloj Hrvatskoj i regiji. Pronalazeći ih, prateći upute i likove koji su se virtualno pojavljivali u prostoru (točnije, ako pogledate kroz ekran mobitela), dok su sudjelujući u igrama korisnici mogli lako doći do raznih instalacija (npr. fontana di hartera), projekcija ili tajnih lokacija/partya unutar samog prostora Hartere.Jedna od interaktivnih igara koju mobilna aplikacija Hartera 2012 omogućava je i glazbena igra! Kroz natječaj koji je realiziran u suradnji Hartere i MTV-a mladi glazbenici, producenti i DJ-i dobili su priliku postati dio aplikacije, a time i programa na Harteri! Slanjem svojih loopova, zvukova i beatova od kojih će odabrani biti implementirani u sadržaj aplikacije sudjelovali su u stvaranju glazbe na Fontani di Hartera. Posjetitelji Hartere koji su ujedno i korisnici aplikacije na Fontani di Hartera svojim su smartphoneima imali priliku postati “Orkestar di Trn Trn” tj. na temelju odabranih zvukova sami stvarati glazbu i vizuale te tako postati dio glazbenog i vizualnog programa Hartere

Ove smo godine dodatno projektirali i izgradili niz prostornih, audio i vizualnih instalacija koje oblikuju ulicu sadržaja i događaja Hartera. Izvedena je prije spomenuta Fontana di Hartera u specifično Mrletovom stilu, te niz audio i video instalacija koje izvodi Stvaralačka Mreža Zebra uklopljenih u prostore tunela i svodova starog tvorničkog akvadukta. Cijela je ulica Hartere te dio prolaza i tajnih tunela izvedena u grafitima Pekmezmed i NInja Tiger grafitima koji su godinama taloženi i crtani na zidovima Hartere. Također, kao posebno i novo prostorno-ugođajno iskustvo otvorili smo još jedan nepoznati i dosad neviđeni dio nepreglednog prostora stare tvornice. Ove godine pokazan je prostor starog atomskog skloništa ukopanog u živoj stijeni, sa tajnim ulazom iz jedne od tvorničkih hala. Sklonište je izvorno trebao biti sigurno utočište za višemjesečni boravak radnika stare tvornice u slučajevima kataklizme atomskog rata. U doba hladnog rata i blokovske podjele svijeta svaki je značajniji gospodarski kompleks bivše države pa tako i Hartera, morao imati takav ili sličan siguran i neuništiv prostor. Zamisao je bila da posjetitelji dolaskom na festival putem smatphone aplikacije i skeniranjem QR kodova pronađu ovo skriveno i veoma slikovito mjesto. Tajni stage sastoji se iz platnenog tunela oslikanog grafitima riječkih umjetnika, umetnutog unutar labirinta betonskih stupova i zidova tvorničke hale koji nas uvode u meandrirani hodnik izveden kako bi amortizirao zračni udar eksplozije ispred atomskog skloništa. Na kraju prolaskom kroz uske i niske platnene, kamane i betonske hodnike dolazimo u tajnu dvoranu s bačvastim svodom ukopanu u živoj stijeni brda koje se strmo penje iznad tvornice i kanjona rijeke Riječine. Donosim slike i aksonometrijske prikaze projekta ovogodišnje ulice Hartera, te prikaz tajnog stagea.