Opatijski Bigger Splash

Bigger Splash jedna je od najatmosferičnijih slika suvremene umjetnosti, oda kalifornijskom “easy living-u”, a naslikao ju je David Hockney. Oduvijek me privlačila njezina energija, osjećaj za trenutak. Svjetlo ove slike, toplina kojom isijava, te nevjerojatno filmičan osjećaj umjetnika za zamrznuti trenutak skoka nepoznatog plivača u azurno plavi bazan, zauvijek mi je oblikovao slike i viđenje tog prostora i vremena. David Hockney je jedan od živih legendi pop arta. Rođen je u Velikoj Britaniji, ali je preselio u Kaliforniju 1964 godine, gdje se odmah zaljubio u svjetlo, kulturu i urbani pejzaž Zapadne obale. “Bigger splash” je vjerojatno njegov najpoznatiji rad, a ujedno i jedan od najvažnijih radova koji su obilježili atmosferu američke pop kulture i njezine estetike vezane uz Kalifornijske vile.

Atmosfera vila i njihovog okoliša koja se najčešće veže uz “Case study houses”, pokazale su na mogućnosti spajanja ideja moderne arhitekture i ljepote življenja, hedonizam koji arhitektura može snažno oblikovati. Ulovljeni trenutak, zamrznuti kadar ispred vile sa bazenom koji traje samo nekoliko sekundi zauvijek se urezao u moje pamćenje. Strpljivo sam čekao i tražio priliku da ga ostvarim u nakoj realizaciji, kući, da ulovim taj trenutak . Hockney je inače često objašnjavao fenomen osjećaja vezanog uz ovu sliku, te objasnio rad s ovim riječima: “Trebalo mi je dva tjedna teškog i minucijoznog rada da naslikam i ulovim taj specifični osjećaj i događaj. Događaj i trenutak koji traje jedva dvije sekunde”.

“Bigger Splash” me svaki put kada ga gledam šalje u mirni, sunčani dan u Kaliforniji, između svibnja i lipnja, te kao da me tjera da sliku gledam kroz dobre sunčane naočale. Hockney me postavlja pored bazena, u središte mirnog, spokojnog okoliša, u precizni sastav sastavljen isključivo od horizontalnih i vertikalnih linija, s iznimkom dijagonale i napetosti koju formira odskočna daska. Umjetnik je uhvatio taj točan i precizan moment, trenutak skoka u vodu, tvoreći senzaciju i energiju trenutka koja razbija gotovo sveti mir na sceni. Gotovo da možete čuti bujni i bogati zvuk, čak i uprskati se vodom, dok glatki i svježi morski povjetarac miluje leđa.
a bigger splash

Nakon ove slike Hockney je naslikao niz slika i atmosfera na kojima je glavni motiv bazen. Bazen mu je postao glavni element, pojam i mjesto. Slikan i uhvaćen u zaleđenom motivu ili kao centar kuće, mjesto okupljanja i opuštanja ili kao okvir atmosfere vezane uz konkretne ljude, prijatelje, poznanike. Vremenom je taj predmet i obilježje life-styla izgubljenog vremena postao gotovo pa naturalistički element proživjene kalifornijske utopije.
david hockney slike

 

LAZINICA_prva-maketa_C

 

Prvi je dan ljata. Sunčan i topao dan. Kupanje u bazenu kuće pored Opatije može početi. Prilika da ulovimo nešto od Hockneyove armosfere. Uz zatvoreno i poluukopano prizemlje, te zaokrenutu slojnicu kata koja se okreće pogledu i suncu, treći elemant prostorne kompoziciji kuće i parcele je duguljasti bazen.
Volumen bazena oblikovan je i dimenzioniran tako da omogućuje nasmatano skakanje i dugo plivanje, ali je položen tako da definira parcelu i oblikuje južni brid i granicu prama šumi i pogledu. Bazen je postavljen okomito na lebdeće pročelje kuće te sa palmom na rubu parcele zatvara sliku Opatijskog Bigger Splasha. Bazen uz špilju u suterenu i gnjezdo na katu stapa kuću u arhitektonski konstrukt koje nama želju da stvori objekt ili oblik, već sustav ili uređaj za život i svakodnevnicu.
nest and cave house