Realizacija Ville Gumno

Prije godinu dana započet je projekt obiteljske kuće koja zbog svog spacifičnog položaja i sadržaja starog gumna kojeg dijeli sa svojim stanarima i njihovim gostima nazvana Villa Gumno. Nakon intenzivnog projektiranja te simuliranja niza prostornih i oblikovnih scenarija kuće započeta je realizacija. Kuća unutar sebe udomljuje tri različita sadržaja pa tako i tri različita ambijenta koja su složena jedan preko drugoga u kompaktnu strukturu građevine.

Prvi prostor u suterenu je zatvoreni, taman ali topao i u kamenu stijenu izdibljeni podrum zamišljen kao prostor druženja, degustacije i kušanja vina i maslinovog ulja. Drugi prostor na katu je dnevni dio, potpuno otvoren pogledu na suprotno kopno i crikveničku rivijeru, namjenjen je okupljanju cijele porodice sa velikom otvorenom palubom na kojem se nalazi bazen i podignuti travnjak. Na vrhu kuće nalazi se križna struktura kuće u kojoj se nalaze četiri odvojene kućice sa intimnim i mirnim prostorom za svakog člana porodice orjentiranih na različite poglede i strane otoka Krka.

Ovako heterogen i prostorno različit program rezultirao je kućom koja unutar sebe pretapa, slaže i pakira tri razdvojena i različita prostorna, funkcionalna i konstruktivna ambijenta. Puni, masivni, ukopani i u grubom betonu izdubljeni prostor suterena, lagano, transparentno, otvoreno i ostakljeno prizemlje sa velikom hipertrofiranom palubom, te male ožbukane kućice sa sitnim otvorima i kosim krovom, svaka sa svojim pogledom i orjentacijom. Također, element terase-palube oslonjen na nožicu bazena realizira mirnu sjenovitu terasu suterena, ali i drive-in prolaz za dolazak automobila i gostiju.

Kuća se zbog svoje specifične i složene konstrukcije, te niza pretopljenih sadržaja i ambijenata izvodi u masivnom betonu ljevana u grubu drvenu opaltu. Radovi su u toku.