Valkane Bazen

Pula i njezin urbani teritorij sastoji se od niza gradskih točaka, čvorova, križanja puteva i tokova koji su taloženi kroz vrijeme. Takva su čvorna mjesta na moru definirana arhipelagom prirodnih i nasipanih otočića, dok na obali dobivaju svoje “suhe točke”, točke položene na specifičnu topografiju brda, udolina i prirodnih morskih uvala i plaža. Ovakav prostorni odnos gradskih čvorišta, urbanih monumenata započinju rimski slojevi planiranog grada, nadograđuju srednjovjekovni, renesansni i barokni gradski akcenti, da bi 300 vojnih utvrda, bunkera i čvornih točaka novog vremena konačno objedinilo i držalo na oku preglednu i logičnu mrežu teritorija Pule. Svako takvo mjesto ima svoje specifično i prepoznatljivo ime. Arena, Busoler, Centar, Kaštel, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Zaro, Monte Šerpo, Monvidal, Padulj, Pješčana Uvala, Punta, Stoja, Štinjan, Šurida, Tivoli, Valdebek, Valelunga, Valkane, Valsaline, Valmade, Valvidal, Veli Vrh, Vergarola, Veruda, Verudela, Vidikovac, specifična su mjesta oblikovana prirodnim ili artificijelnim akcentom, jasne prostorne poruke i orjentacije.

Jedna od takvih prostornih točaka je i prirodna uvala, plaža Valkane. Područje Valkana i sam poluotok na Valkanama nalazi se između uvale Stoja na zapadu i uvale Zelenika na istoku. Kupalište Valkane jedno je od najpoznatijih gradskih kupališta kojeg ispunjavaju turisti iz obližnjeg autokampa Stoja kao i lokalni stanovnici. Na istočnoj obali kupališta nalazi se nogometno igralište i teniski tereni.
Valkanama se izvorno označavala današnja uvala Valsaline a naziv su dobile zbog brojnih morskih pasa koji su bili česti posjetitelji ove uvale zbog mesa koje se bacalo u more iz obližnje, danas nepostojeće, vojne klaonice.

Na takvom specifičnom mjestu Gradu Puli izrađena je i predložena studija koja definira ovaj prostor kao polivalentni sportski centar, prostora za rekreaciju, zabavu građana i posjetitelja Pule u sklopu kojeg bi se izveo novi gradski plivački bazen.
Bazen je planiran kao prostor 50 metarskog plivačkog polivalentnog bazena sa pomičnim i fleksibilnim dnom za obuku neplivača uklopljenog na rub postojeće šume, parka položenog uz gradski lungo-mare kao mjesta, čvorišta snažnog urbanog toka Pule.

Bazenom i gledalištem, nagnutom plohom-tribinom koje se nastavlja na okoliš i prirodni pad terena između šume i plaže definira se niz mjesta, pratećih sadržaja za građanstvo, te time omogućuje cjelodnevni rad i služnost sadržaja bazena građanima tokom cijele kalendarske godine. Bazen je otvoren prema prirodi i parku sa sjeverne strane, moru i plaži sa južne strane, dok samo plivalište prekriva levitirajući tepih, krov-streha građevine. Ovakav prostrani krov osim zaštite od sunca i atmosferilija projektiran je kao energetski punjač kompleksa, kolektor, skupljač sunčeve energije, kišnice i svjetla kao važnog elemenata obnovljivog i održivog funkcioniranja kompleksa. Ovim se jakim arhitektonskim elementom, te jasnom prostornom gestom pokušao stvoriti osjećaj boravka u velikoj i sigurnoj infrastrukturnoj šumi, sjenovitoj energetskoj prirodi kroz koju prodiru tisuće tankih zraka sunca. Ovakva projektirana “nova šuma”, “nova priroda” snažno je i nedosmisleno oblikovana kao transmiter obnovljivih izvora energije, te dodatni poticaj poznatoj društvenosti Puležana.