Times, Sign O’ the Times

Pričao sam neki dan sa prijateljem, designerom Damirom Bralićem o arhitektima i designerima, razlikama i sličnostima, ljepotama suradnje, preklapanjima interesa i ideja, navikama pisanja i komunikacije, tipografiji i fontovima, te modelima prenašanja misli i spoznaja. Nakon ugodnog razgovora koji možda jednog dana urodi dobrim projektom, složili smo se oko značenja i važnosti istraživanja sadržaja ideja, a manje u produciranju gomile bezpotrebnih vijesti ili oblika.

Slova i tipografija kao osnovni medij i element komuniciranja fascinantna su u svom porijeklu, načinu nastanka, te svako slovo, poput dobre kuće sadrži svoju jasnu priču o nastanku i porijeklu ideje.
Gledajući oko sebe, svoje kolege i poznanike shvatio sam da sam jedan od rijetkih arhitekata koji voli i koristi Times i Times New Roman kao svakodnevni font. Postavio sam si pitanje, na koje netko valjda znade odgovor: zašto arhitekti vole i koriste češće Curier, Avantgard i Arial font, nego Times?

Kada gledam unazad ova slova dio su izgleda i designa mog bloga, njima svakodnevno pišem, dio su opće prihvaćenog standarda pisanja radova i publikacija, te ih sa posebnim zadovljstvom upotrebljavam kao opise ispod slika na prezentacijama.

 

 

U toku studija i sa prvim danima bavljenja arhitekturom, sredinom 80-ih godina pojavio se video spot meni omiljenog autora, kompozitora i performera Princea. Tada sam po prvi puta ostao zapanjen ljepotom slova i mogućnosti koje daje Times. Njegova pjesma Sign O the Times svakako je jedan od naupečatljivijih video spotova i danas. Intersantno je da cijelu animaciju čine Times slova koja poput karaoka tekućeg teksta putuju pulsirajućim ekranom koji mjenja boje okvira, raznih geometrijskih tijela i oblika.

Kod ove pjesme intersantno je da je kao i gotovo sve Princeove pjesme nastala u nedjelju za radnim stolom, koristeći ovom prilikom samo jedan instrument. Prince svira, samplira sve zvukove i ritmove na danas legendarnom Firelight syntisizeru. Prince ne programira nove zvukove već koristi standardne ritmove i bas sekciju koja ide sa ovim inspirativnim instrumentom, kompjuterom kao dio standardnog software paketa. Osim Firelighta čuje se samo povremena gitara i pomoćni vokal njegove tadašnje djevojke Susannah Melvoin i članice njegovog sastava Revolution koja se gotovo nečujno uključuje pred sam kraj pjesme.

Za kraj, svaka sličnost ovog video spota, likovne poruke, i slova mog bloga također je namjerna.