Milde Sorte Club

Projekt Cluba Milde Sorte nalazi se na Preluci, granici između Opatije i Rijeke i jedna je od naj karizmatičnijih lokacija Kvarnerskog zaljeva. Postojeće derutna građevina izgrađena je početkom 70-ih godina 20-og stoljeća kao jedan od prvih disco-klubova u regiji te je izvorno korištena za prateće sadržaje uz stazu za moto-trke na kojoj se održavala Velika nagrada Jugostavije. Položaj na strmoj litici sa pogledom na morsku pučinu daje ovoj lokaciji ogroman potencijal i energiju mjesta bez obzira na njezinu namjenu i arhitektonsko rješenje. Također ovaj prostor poznat je kao jedan od naj frekventnije posjećenih lokacija za windsurfing gdje se u ranim jutarnjim satima okupljaju mnogi štovaoci ovog lijepog sporta, te praskozorja koriste za jedrenje i druženje.

Planirana građevina je svojevrsni centar za prihvat ljubitelja sportova na vodi od windsurfinga, ronjenja do morskih skutera sa pretećim klubskim i uslužnim sadržajima poput kluba, predavaonica, pratećeg skladišta brodica i opreme, svačionica, prostora barokomore i fitnesa. Uz sportske sadržaje koji omogućuju korištenje građevine tokom cijele godine zavisno od godišnjeg doba i željama gostiju, nalaze se i prateći smještajni sadržaji sa sobama za noćenje i duži boravak gostiju.

Sama građevina koncipirana je kao interpretacija mediteranske kale kojom je moguće šetanje, obilazak i ulazak sa svih strana parcele prolazeći kroz svih pet etaža kompleksa koristeći sadržaje centra kao arhitektonsku promaenadu. Milde Sorte Club koncipiran je kao kuća-lungo mare, te se direktno nastavlja na ovo poznato Opatijsko šetalište.

Ulaskom i izlaskom u centar na najvišoj koti uz postojeću prometnicu moguće je proći kroz sadržaje medicinsko terapijskog djela, preko šetnice koja prolazi bazenom i sunčalištem sa malim ugostiteljskim sadržajem proći do prostora za vježbanje, te ući u dio smještajnih jedinica i apartmana namjenjenih stalnim gostima, preko kojih slobodno ušetamo na prostor ulaznog halla, recepcije i poslovnog prostora.

Iz ove centralne piazze kompleksa moguće je spuštanje u sporsko ugostiteljski dio sa restoranom i caffe barom te prostorom kluba vodenih sportova koji se spušta do samog mora. Ovako koncipirana građevina predstavlja svojevrsnu arhitektonsku serpentinu, javni pasage, te daje građevini specifičan osjećaj otvorenosti i komunikacije posjetitelja, prolaznika i zaljubljenika u vodene sportove. Građevina je projektirana dugim i snažnim potezom, nizom sadržaja koji su u cijelosti orjentiranih na morsku pučinu i pogled, otvarajući sadržaje pogledu velikim ostakljenim otvorima zasjenjenih dubokim i razlomljenim strehama.