Object to be destroyed

Gordon Matta-Clark je bio američki umjetnik. Poznat je po anarho-arhitekturi, umjetničkim radovima koji su obuhvaćali rušenja i izrezivanja djelova napuštenih građevina. Urezivanje praznine unutar tkiva građevina stvorilo je začudne prostorne odnose i neočekivana preklapanja vanjskog i unutarnjeg prostora.

U sklopu umjetničkog Binenala u Parizu 1975. godine izveo je svoj poznati rad koji je obuhvaćao dekonstrukciju i razgradnju djelova starog gradskog bloka iz 17-og stoljeća. Valjkasta rupe koja prolazi kroz više etaža i izviruje na pročelju građevine ostvaruje novi prostorni odnos između zatečene strukture kuće, ulice, unutarnjeg i vanjskog prostora. Na mjestu ove prostorne intervencije izveden je Centar Georges Pompidou arhitekata Rogers-Piano.

Promišljajući o nekim projektima često sam dolazio u iskušenje i pred pitanje kako ove začudne i predivne realizacije pretočiti u arhitektonsku realizaciju. Radeći na projektu ponovnog oživljavanja Hartere, napuštene tvornice papira u Rijeci došao sam do zaključka da bi se ogromna i masivna struktura stare tvornice mogla ovakvom metodom svojevrsne dekonstrukcije i erozije dovesti strukturu u stanje nove poticajne napetosti dajući novom sustavu potrebnu energiju i otvorenost. Nažalost projekat još nije u fazi realizacije.

Oduzimanje i dubljenje u punom kao metoda odavna je poznata ali je realizirana u malom broju dobrih i poticajnih primjera. Často sam se pitao čitajući bezbroj puta snažnu i masivnu knjigu S,M,L,XL zašto u tisućama slika i gomili predivno inteligentnih paralela i metafora nema slike Gordon Matta_Clarkove intervencje u Parizu. U tom istom gradu samo dvadesetak godina kasnije autor poznate knjige neuspješno pokušava uvjeriti investitore i žiri da izvedu njegov prijedlog za Parišku knjižnicu koja je po mom mišljenju čista materializacija Gordonovih “destroyed-objecta”.

Pitanja koja se postavljaju nakon ovog priloga-posta; kada ću i gdje imati prvu priliku izvesti dio energije ovih prostornih rezova, rupa i zašto sveinformirani arhitekt, scenarist globalne arhitekture,  nije u svojoj debeloj knjizi naveo izvor? Jeli moguće da on nije znao za Gordon Matta Clarka?